На цей факт звертає увагу бізнес – спільноти заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк.

Разом з тим, заступник підтвердив, що деякі категорії фізичних осіб – підприємців мають право не сплачувати ЄСВ з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану. Тому кожен підприємець має самостійно прийняти рішення про те сплачувати ЄСВ чи ні, і обов’язково враховувати , що вся система соціальних виплат залежить від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. 

А для тих платників які мали заборгованість до 1 березня 2023 року необхідно враховувати, строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з ЄСВ не застосовується і після закінчення воєнного стану прийдеться сплатити всю суму заборгованості.

Також Микола Загарюк відмітив, що заборгованість зі сплати ЄСВ зростає і на початок червня 2023 року досягла майже 245,2 млн грн.

Вимоги про сплату заборгованості з ЄСВ передаються до територіальних підрозділів Державної виконавчої служби – на виконання 9303 вимоги на суму по174,9 млн грн.

Щоб забезпечити собі страховий стаж, підтримати співгромадян - пенсіонерів, а також не допустити зростання боргів закликаю тих платників які проводять діяльність сплачувати ЄСВ та погашати борги які виникли ще до початку військової агресії – підсумовує Микола Загарюк.

Інформацію про наявність (відсутність) заборгованості зі сплати ЄСВ  можна отримати через Електронний кабінет або зателефонувавши до управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області – (0372)545635; (0372)546019.