В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що станом на 1 червня 2023 року правом на отримання податкової знижки скористалось 1325 громадян області. Загальна задекларована сума до повернення становить понад 5,5 млн. грн.

Найчастіше підставою для отримання податкової знижки жителів краю є витрати на навчання. Так, понад 92 відсотки декларантів, а це 1219 осіб заявили про витрати на здобуття освіти. Сплата страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя дала право на повернення податку 93 декларантам.

 

За наслідками перерахунків громадяни вже отримали 4,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб.

 

Звертаємо увагу, що податкова знижка надається виключно фізичним особам, які не є суб'єктами господарювання. Фактично, це документально підтверджена сума витрат громадянина у зв'язку з придбанням товарів, робіт або послуг упродовж одного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного у вигляді заробітної плати.

 

Податкова знижка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були такі витрати: оплата за навчання у вітчизняних закладах дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені); оплата процентів за іпотечним кредитом; благодійні внески, пожертвування неприбутковим організаціям; страхові платежі і внески за договорами страхування життя, недержавного пенсійного страхування; оплата допоміжних репродуктивних технологій.

 

Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.

 

Для отримання знижки за 2022 рік необхідно заповнити та до 31 грудня 2023 року включно подати за місцем реєстрації декларацію про майновий стан та доходи, у якій вказати: суму одержаного за рік доходу у вигляді зарплати, видів понесених витрат, їх розмір і розраховану суму податку на доходи фізичних осіб до повернення.

 

У разі якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.