Сьогодні на Вижниччині, з нагоди відзначення Міжнародного дня Дунаю, який святкувався напередодні 29 червня, фахівцями Державного агентства водних ресурсів України, Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет, Дністровського БУВР, БУВР Причорномор’я та Нижнього Дунаю, БУВР Тиси та представників проєкту ЄС «EU4Environment – Водні ресурси та екологічні дані» проведено акцію «Дунайська солідарність» на якій обговорили проблемні питання річки Дунай та її приток.
Також, відбулася демонстрація відео- і фото-звернень Дунайських країн зі словами солідарності та підтримки Україні.
 
Після проведення акції на площі Героїв Майдану відбувся благодійний аукціон та ярмарок «Дорогоцінний пластик за донат на ЗСУ» з унікальними виробами з переробленого пластику.
 
На аукціоні були представлені вироби від «Закарпатської майстерні Пластикожуя» та майстерні «Дорогоцінний пластик. Precious plastic Ukraine».
 
В рамках аукціону кожен охочий мав змогу поборотися своїми донатами за виріб, який найбільше сподобався, а після завершення аукціону придбати вироби від майстерень можна було й на благодійному ярмарку. Також, для дітей функціонувала ігрова зона, де всі забави теж були з переробленого пластику.
 
Загалом же, на аукціоні зібрано 30 000 грн., які будуть передані на потреби 93-го окремого батальйону ТрО Вижницького району, який наразі виборює нашу перемогу на фронті. Приємним стало те, що організатори даного заходу та гості з Одещини та Закарпаття передали на згадку придбані на аукціоні вироби: ігрові комплекти до Вижницького будинку дитячої та юнацької творчості, а також лавочку - місту Вижниця.
 
Крім того, в рамках святкування відбулося й нагородження переможців фотоконкурсу «Річки Буковини очима дітей» та прибирання берега річки Черемош.
Участь в зазначених заходах взяв заступник голови Вижницької районної ради Сергій Вірста.
 
ДОВІДКОВО:
Дунай – неймовірна, велична, чарівна водна артерія, яка є другою за довжиною і площею басейну річкою Європи. Її довжина складає близько 2961 км. Дунай:
- перетинає 10 країн і має для них надважливе економічне та екологічне значення;
- єдина у світі річка, на якій розташовані одразу чотири столиці – Белґрад, Будапешт, Братислава та Відень;
- назва річки у перекладі з кельтської мови означає «швидка».
Дунай є сильно забрудненою рікою. Ця проблема загрожує неповторній флорі та фауні, а також мешканцям, котрі користуються усіма її багатствами. Саме це стало фундаментальними причинами для започаткування Міжнародного дня Дунаю. Традиційно на відзначення свята українці влаштовують акції з прибирання мальовничого гирла Дунаю та берегів інших річок, які впадають в нього. Проводять еко-просвітницькі заходи.