Також багато мешканців приходять сюди, щоби пошити чи полагодити тканинні вироби, а ще – навчитися швейній справі. Відкриття майстерні відбулося наприкінці березня цього року за підтримки й допомоги Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Сайт Українського кризового медіа-центру розповідає, як працює заклад.
???? Раніше, аби скористатися послугами з ремонту одягу, мешканцям Усть-Путильської громади доводилося долати щонайменше кілька десятків кілометрів. Зараз усе необхідне обладнання – в їхній власності. Більше того, в майстерні можна також самому навчитися кроїти, шити і навіть вишивати на одязі. Для місцевої молоді це чудовий шанс спробувати свої сили і, можливо, обрати собі майбутню професію.
???? «Зараз ми вже маємо першого замовника на велику партію сумок-шоперів із вишитим брендуванням, – розповідає голова Усть-Путильської громади Марія Ілюк. – Також ми розробили прайс на послуги майстерні, кожна вишивка має свою ціну згідно з класифікацією. Вже сьогодні, за декілька місяців роботи, ми впевнені, що в цього проєкту є хороше майбутнє. Адже він працює не тільки для мешканців громади, а й зможе поповнювати наш бюджет».
???? Майстерня надає платні послуги з пошиття та ремонту одягу, а також за певну оплату обладнанням можуть користуватися люди, що займаються швейним бізнесом. Якщо вам потрібна, наприклад, оригінальна вишиванка, тут вам її і покроять, і пошиють, і вишиють. Або ж навчать, як це все зробити самостійно.
???? Окремий підхід у громаді розробили й для соціально вразливих категорій та ВПО – для них планують проводити соціальні акції та безоплатно шити одяг першої необхідності. Загальний бюджет такого проєкту склав близько 700 тисяч гривень. Програма USAID DOBRE закупила високоякісне обладнання: п’ять швейних машин, оверлок, прасувальний стіл і праску з парогенератором, розкрійний стіл, примірочну кабінку, кронштейн для одягу, а також головну гордість майстерні – професійну автоматичну вишивальну машину вартістю 290 тисяч гривень.
???? У майстерні постійно працюють дві професійні швеї. А керує нею Надія Гузак, яка має освітню спеціальність «кравець-закрійник» та продовжує вивчати конструювання і технології швейних виробів.
???? «До нас приходять місцеві мешканці, часто просять навчити їх користуватися технікою. До речі, в майстерні ми вже пошили нові штори в місцевий будинок культури перед святом випускників, – розповідає Надія Гузак. – Якщо відверто, я ніколи не чекала, що в моєму селі буде така крута техніка для шиття! Зараз ми плануємо придбати ноутбук зі спеціальною програмою, щоби мати можливість створювати за допомогою вишивальної машини власні візерунки. Адже в планах – створення вишиванок, надання послуг із вишивки на одязі, яка зараз дуже популярна. Також для дітей громади ми проводимо майстер-класи, на які вони із задоволенням приходять».