Днями, податкова служба Буковини провела для представників бізнес – спільноти та консультантів з ведення бухгалтерського обліку робочу зустріч щодо питань застосування норм Закону України №3219. 

У вступному слові заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан нагадала, що порядок застосування РРО/ПРРО регулюється нормами ПКУ та Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», і вимоги цих законодавчих актів на період воєнного стану ніхто не відміняв і дію їхніх норм не призупиняв. Тобто їх необхідно було дотримуватися ще починаючи з 1 січня 2022 року.

За словами Наталії Чернівчан - масові перевірки податківці проводити не будуть, однак платники податків, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та безготівковій формі з використанням електронних засобів, незалежно від обраної системи оподаткування та форми власності (як юрособи, так і ФОП) зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО навіть під час воєнного стану. Виключення передбачено лише для ФОП – платників єдиного податку першої групи. Тільки вони мають право працювати без використання РРО/ПРРО (пункт 296.10 статті 296 ПКУ). 

Крім того, посадовиця окремо відзначила, що з 01 серпня 2023 року податківці мають право проводити документальні позапланові перевірки на звернення платника податків. А штрафи будуть застосовуватися з 01 жовтня 2023 року, по-перше, у разі перевірки, а по-друге, якщо під час перевірки податківцями будуть виявлені факти непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО, зареєстровані і переведені у фіскальний режим.

Начальник управління податкового аудиту Володимир Мудрицький продемонстрував платникам інфографіку з податковими новаціями. Під час демонстрації розповів про те, що спрощено вимоги до відображення в розрахунковому документі назви товару (послуги) для фізичних осіб – підприємців, платників єдиного податку, які не зареєстровані платниками ПДВ. Та про те, що звільнено від відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор тощо.

Робоча зустріч пройшла в конструктивній діловій атмосфері. Присутні отримали відповіді на всі поставленні запитання. Насамкінець податківці відзначили, такі заходи спрямовані на підвищення поінформованості представників бізнес - спільноти та громадян про законодавчі вимоги.

Інфографіка: «Повернення» на довоєнну систему оподаткування деякі особливості оподаткування платників податків у період дії воєнного стану, застосування та реєстрація ПРРО https://cv.tax.gov.ua/media-ark/fotogalereya/zasidannya--kolegii-ta-naradi/10438.html