Фахівці Головного управління у Чернівецькій області звертають увагу на заповнення окремих позицій у податкових деклараціях з плати за землю (земельний податок та/ або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (форма Декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України 16 червня 2015 року №560 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18 лютого 2022 року №83))

У разі наявності у Декларації відмітки «земельний податок» заповнюється розділ I, зокрема:

у колонці 2 зазначається категорія/ код цільового  призначення земельної ділянки арабськими цифрами згідно з Класифікатором видів цільового призначення земельних ділянок, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року №821 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» (далі – Класифікатор).

Слід звернути увагу, що відсутність такого показника по земельних ділянках в Деклараціях ставить під сумнів застосування платником податків ставки податку, а також правильність застосування податкової пільги по земельних ділянках.

у колонці 3 вказується вид права на земельну ділянку: 

1 – власність,

2 – постійне користування,

При поданні декларації із земельного податку у графі 3 розділу I Декларації необхідно проставляти вид права «1» (якщо земельна ділянка перебуває у приватній власності платника) або «2» (якщо земельна ділянка перебуває у постійному користуванні платника).

у колонці 7  зазначається частка неповного місяця володіння або користування у місяці, однак якщо платниками у цій колонці зазначено показник та одночасно у колонці 8 зазначено «кількість повних місяців» - 12, що є помилкою.

у колонці 9 зазначається кадастровий номер земельної ділянки у форматі хххххххххх:хх:ххх:хххх.

у колонці 10 зазначається код за КАТОТТГ адміністративно – територіальної одиниці.

Слід звернути увагу, що не зазначення вказаного показника, ставить під сумнів застосування платником податків ставки податку, а також правильність застосування податкової пільги по земельних ділянках.

Такий показник також впливає на стан рознесення податкових декларацій до інтегрованих карток платників податків та повноту нарахування податкових зобов’язань.

у колонці 12 зазначається площа земельної ділянки у га (з чотирма десятковими знаками) та у колонці 13 зазначається площа земельної ділянки в кв. м (з двома десятковими знаками), при цьому не допускається заповнення показників площі землі одночасно в колонці 11 та 12 по одному кадастровому номеру.

у колонці 14 вказується нормативна грошова оцінка одиниці площі земельної ділянки (якщо її проведено) та у колонці 15 вказується нормативно грошова оцінка одиниці площі ріллі – для земель, де не проведена нормативна грошова оцінка. 

Слід звернути увагу, що нормативно – грошова оцінка вказується за одиницю площі земельної ділянки, або за 1 кв. м., або за 1 га, одночасне заповнення в двох колонках по одному кадастровому номеру не допускається.

Окрему увагу слід звернути на наявність відображення задекларованих сум до сплати у розділі III Декларації, так як розділ I податкової декларації є по суті розрахунковою частиною, та його дані відображаються в інформаційно – комунікаційні системі ДПС, що унеможливлює встановлення своєчасності сплати задекларованих податкових зобов’язань.