Питання діяльності деревообробної та лісової галузі є пріоритетним в нашій області та районі зокрема. Суб’єкти господарювання, що займаються лісозаготівлею та обробкою деревини є одними з основних бюджетоутворюючих, а їх ефективна діяльність є запорукою розвитку економіки Вижниччини. Однак виникла проблема масової вирубки деревини та контрабанда лісу в сусідні держави при тому, що для українських переробників сировини не вистачає, а якщо і є – то за завищеними цінами. Так, 18 липня, на засіданні уряду прем’єр-міністр Володимир Гройсман дав відповідні вказівки для боротьби з контрабандою лісу.

А вже 19 липня,  під керівництвом голови райдержадміністрації Руслана Сенчука за участю голови районної ради Михайла Андрюка відбулося засідання круглого столу з  представниками деревообробної галузі району з метою вирішення актуальних проблем функціонування цієї галузі.       

Про роботу ДП «Берегометське ЛМГ» за січень-червень 2018 року та очікуваний план роботи на ІІ півріччя доповів перший заступник директора Іван Акришора, який зауважив, що до кінця року обсяг лісозаготівлі буде зменшено на 10 тисяч кубометрів, порівняно з минулим роком. Цей прогноз є невтішним для деревообробників, адже як поінформував начальник Вижницького управління ГУ ДФС у Чернівецькій області Валерій Додяк, податкові надходження від деревообробної галузі району в цьому році значно зменшились, а також спостерігається вивільнення робочих місць.

Також присутні висловили невдоволення щодо формування стартової ціни на аукціонних торгах, яка є однією з найвищих в Україні. Крім того є інформація, що не всі учасники аукціонних торгів дійсно переробляють деревину. Є перекупники, які виграють деревину на аукціоні лишень для перепродажу її переробникам. Власне, запропоновано здійснити моніторинг ринку і інвентаризацію підприємств, які заявляються на торги: дійсно чи «на папері» вони займаються деревообробкою.

Своє бачення вирішення проблеми висловили і представники місцевої деревообробки. В результаті жвавого обговорення висунуто кілька пропозицій щодо перерозподілу лісосировини. Зокрема директор ПП «Ковалі» запропонував використати досвід сусідньої Польщі та 70% лісосировини постачати по прямим договорам деревообробникам, які виготовляють кінцеву продукцію, а 30% спрямовувати на аукціонні торги. Водночас Руслан Сенчук висловив пропозицію, що перерозподіл лісосировини потрібно здійснювати пропорційно до кількості зареєстрованих працівників, що водночас стане стимулом для легалізації трудових договорів.

Без змін в законодавстві не буде розвитку деревообробної галузі, - таку думку висловив голова громадської ради при Вижницькій райдержадміністрації Василь Іванчук, котрий запропонував залучати громадськість для вирішення цього питання. Також прозвучала пропозиція звернутись до обласної ради та Антимонопольного комітету України з метою врегулювання ціни на лісосировину у нашому регіоні.

Підсумовуючи нараду, Руслан Сенчук озвучив пропозицію, щоб наприкінці місяця  провести круглий стіл в розширеному форматі за участю керівництва області, народних депутатів, представника Антимонопольного Комітету України, начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Сахнюка, на якій буде розглянуто наступні питання (враховуючи пропозиції присутніх):

  1. Порядок формування ціни на лісосировину та стан виконання договірних зобов’язань.
  2. Прогнозні показники лісозаготівлі на ІІІ-ІV квартал 2018 року та на 2019 рік.
  3. Порядок розподілу лісосировини та можливість поставки за прямими договорами.
  4. Легалізація трудових угод в деревообробній галузі та збільшення податкових надходжень.