Гуцульщина має багатовікову історію. Гуцули обжили найвищу місцевість Українських Карпат — довкола Чорногірського, Чивчинського і Горганського гірських масивів, уздовж верхів’я річок Прут, Черемош, Тиса і прилеглі села Румунії. Неповторна природа гір вдихнула своєму народові велику творчу силу. Тому-то так багато в нашому краю самобутніх неперевершених музикантів, піснярів, майстрів різних видів прикладного мистецтва.

І у 1990 році задля відродження, примноження матеріальної, духовної гуцульської культури, місцевих традицій і обрядів, започаткувано Міжнародні гуцульські фестивалі, у рамках яких проводяться також науково-практичні конференції, симпозіуми, спортивні та різні молодіжні заходи.

Цьогоріч ювілейний XXV Міжнародний гуцульський фестиваль розпочався зі свята гуцульської страви в селі Поляниця. В цей день для гостей фестивалю та місцевих жителів, яких тут зібралося чимало, організували справжнє гуцульське частування смаженою бараниною. В результаті чого було зафіксовано рекорд України «Гощення найбільшої кількості гостей гуцульськими стравами, приготовленими на вогні», а саме 1192 особи мала змогу скуштувати справжній гуцульський смаколик.

Крім того для всіх охочих провели майстер-клас із виготовлення карпатського чаю, дегустацію сирної продукції, а також організовали концертну програму за участю народних аматорськох колективів, Національного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія», українських естрадних виконавців.

Від імені гуцулів Вижниччини до Поляниці завітав народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Молодички-жартівнички» Чорногузівського сільського будинку народної творчості та дозвілля, учасники якого привітали гостей свята заспівавши віночок з коломийок.

Фестивальний тиждень продовжується і щодня в селах Яремчанського району проходитимуть тематичні свята, участь в яких братимуть і делегації з Вижниччини. Так, вже сьогодні, 23 липня, Татарові відбудеться турнір із аркану, а 24 липня – опришківські змагання у Ворохті. 27 липня на полонині Перці в Яблуниці пройде свято гуцульської фіри. Одночасно варто побувати в Яремчі, на науково-практичній конференції «Гуцульщина – ХХІ сторіччя: проблеми й перспективи збереження гірської природи та етнічної культури в гуцульському регіоні Українських Карпат в умовах глобалізації». У тому ж місті наступного дня відбудуться конкурсні програми. А на завершення, 29 липня – гала-концерт переможців фестивалю та відомих артистів.