Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області повідомляє, що наразі покращує прикордонну дорожню інфраструктуру між Україною та Румунією, щоб у майбутньому відбудувати пункт пропуску «Шепіт – Ізвоарелє Сучевей» та створити додатковий транспортний коридор до кордону із Євросоюзом.
У Чернівецькій області реалізується грантовий проєкт - згідно з яким реконструюється 2 км ділянки автошляху Т-26-01 Чернівці – Вашківці – Путила – КПП «Руська» з під’їздом до КПП «Шепіт». Наразі ремонтно-будівельні роботи виконані на 65%.
???? Відрізок дороги до українсько-румунського кордону, що у високогірній місцевості, розширили до шести метрів. Один кілометр ділянки вже у нижньому шарі асфальтобетону. Крім того, на цій же протяжності встановлені бордюри та підготовлена основа для влаштування тротуарів.
????‍♂️ Нині дорожня бригада виконує роботи з укріплення насипу земляного полотна, аби з’єднати 2 мости з дорогою. Наступний етап – асфальтування проїзної частини мостових споруд та підходів до них.
???? Одночасно мостовий підрозділ працює над відновленням двох мостів. Протяжність верхового майже 11,5 метрів, а низового – 8 м.
Обидва мости вже з монолітною залізобетонною плитою. Також на спорудах влаштована дренажна система, тротуарні консолі, гідроізоляція. Наразі робітники встановлюють перильне та бар’єрне огородження.
☝️ Окрім ремонту мостів, проводимо завершальні роботи з влаштування підпірних стінок. На фінішному етапі остання – дев’ята. Загальна протяжність цих укріплювальних споруд – понад 700 погонних метрів.
Згідно із проєктом, також передбачено влаштування зупинок громадського транспорту, автопавільйону та сучасного освітлення. Щодо останнього – вже зроблено.
ℹ️ Реалізація цього міжнародного проєкту фінансується коштом Євросоюзу та Держбюджету України. Загальна вартість робіт – 2 млн євро.
На об’єкті працює ТОВ «ПБС».
 
Довідково:
Реконструкція відрізка прикордонної дороги Т-26-01, а відповідно, й налагодження додаткового транспортного коридору між Україною та Румунією є вигідним для двох держав. Забезпечення якісних під’їзних шляхів до кордону дадуть поштовх для будівництва автомобільного пункту пропуску «Шепіт – Ізвоареле-Сучевей», який до 2010 року працював як пішохідний. Тому дві держави спільно реалізовують міжнародний проєкт «Покращення транспортної інфраструктури у транскордонному регіоні Чернівці – Сучава (Шепіт – Ізвоареле Сучевей) №1HARD/3.1/2», Спільної операційної програми Румунія – Україна 2014-2020).