Конференція проводилася серед учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти, а також вихованців закладів позашкільної освіти, які активно займаються науково-дослідницькою діяльністю та діяльністю в галузі декоративно-прикладного й образотворчого мистецтва.
Загалом учасниками науково-практичної конференції стали 11 дітей з Вижницької та Банилівської територіальних громад Вижницького району.
Як зазначають модератори конференції: Мар'яна Бельмега - вчителька мистецтва Іспаського опорного ліцею, вчитель-методист та Наталія Гатеж - викладачка кафедри декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ імені Ю.Федьковича, кандидат педагогічних наук, на конференції можна було презентувати свої роботи за п'ятьма напрямами, зокрема: Богемний Монпарнасець з Буковини, Творчість буковинських митців за межами України, Видатні митці Вижниччини образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, Сімейні традиції мистецтва та Мої захоплення у галузі образотворчого чи декоративно-прикладного мистецтва. Однак, учасники конференції найбільш широко розкрили напрямок про видатних митців Вижниччини образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.
 
Родзинками заходу стали виставка курсових та дипломних робіт студентів кафедри декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ, спілкування учнівської молоді з цікавими особистостями та екскурсія до будинку, де народився митець. Зокрема, найбільш захоплюючим було спілкування з Володимиром Ворончаком, майстром художнього різьблення по дереву, педагога, громадського діяча, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Заслуженого майстра народної творчості України, людини, яка особисто знала Темістокля Вірсту, і доклала чимало зусиль для вшанування пам'яті відомого художника.
 
Всі науково-практичні роботи учнів, що були представлені на конференції, будуть видані окремою збіркою для популяризації мистецтва рідного буковинського краю.
 
На запрошення організаторів, участь у роботі конференції взяли відомі художники та митці Вижниччини, голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк, начальник районної військової адміністрації Сергій Чеботар із заступницею Ганною Гринчук, начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Вижницької міської ради Галина Токар, староста села Іспас Олексій Гордійчук, директор опорного ліцею Віталій Гакман з педагогічним та учнівським колективами.
 
По завершенню заходу директор опорного ліцею спільно з очільниками районної влади вручили Подяки всім учасникам та запрошеним конференції.
 
Довідково:
Темістокль Йосипович Вірста - український живописець, скульптор, архітектор. Народився 15 жовтня 1923 року в родині вчителів. Провів дитинство і юність в гірському селі Іспас в Вижницькому районі Буковини — сучасній Україні, яка тоді належала до складу Румунії.
Майбутній художник жив на Буковині до 17 років. Свої перші уроки живопису він отримав у місцевих майстрів. Відтак жив та навчався в Бухаресті, Італії та Франції.
Основні Нагороди:
Золота медаль Леонардо да Вінчі в Італії — 1967 р.;
Срібна медаль Французької академії «Мистецтво, наука, література» — 1968 р.;
Орден України «За заслуги ІІІ ступеня» — 2001 р.;
Звання «Людина року» в Україні «За видатний внесок у розвиток мистецтва» — 2003 р.;
Звання Почесного академіка Національної академії мистецтв України — 2004 р.;
Медаль «На славу Чернівців» — 2013 р..
Активно підтримував український художників та був спонсором для Вижницької мистецької школи.
Помер Темістокль Вірста 17 травня 2017 року в Парижі.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Возможно, это изображение 2 человека и больница