28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування Дня української писемності та мови - з 9 листопада на 27 жовтня.
Українська мова - одна з найбагатших та наймилозвучніших мов світу. Вона походить від єдиного праслов’янського кореня, а не від давньоруської мови, що розділилася на українську, білоруську та російську мови. Формуватися українська мова почала у VI столітті, цей процес тривав до XVI століття.
 
Державною українська стала 26 жовтня 1989 року, нині нею володіє близько 45 мільйонів людей у всьому світі.
 
Щороку в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика. У ньому беруть участь знавці мови з 20 країн світу.
 
Також одна з традицій свята - радіодиктант національної єдності. Цього року українці 23-й рік поспіль писатимуть радіодиктант - текст його створила українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко, називається він "Дороги України", а читатиме - актор театру та кіно Олексій Гнатковський.
 
Написати радіодиктант (а потім надіслати його на перевірку) може кожен бажаючий, у будь-якій точці світу. Головна мета радіодиктанту єдності - не перевірити знання, а об'єднати українців в Україні та за її межами.
 
Тож щиро вітаємо з Днем української писемності та мови!
 
Бажаємо, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя й оберегом. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови.
 
Миру нам усім!
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк