«Чи передбачені адміністративні стягнення за несвоєчасне оформлення першого паспорта громадянина України у вигляді ID-картки?», – з таким запитанням на «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області звернулася мати 14-річного підлітка.

Відповідно до вимог ч. 1, 2 ст.  21. Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»:

  1. Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.
  2. Кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України.

Водночас згідно вимог ст. 197 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»:

Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання –тягнуть за собою попередження.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на поточну дату: 17-51 грн.).

Таким чином, закон зобов’язує отримувати паспорт громадянина України при досягненні особою 14 років. Адже це не право чи бажання людини (як у випадках, коли йдеться про оформлення закордонного паспорта), а прямий обов’язок кожного нашого громадянина.

Водночас в умовах воєнного стану чимало підлітків, які на момент досягнення 14-річного віку опинилися за кордоном, не завжди мають можливість оформити перший український паспорт. Нагадаємо, консульські установи України за кордоном таку адміністративну послугу не надають.

Однак українці мають можливість звернутись до розміщеного за межами України відокремленого підрозділу (філії, представництва) ДП «Документ». Наразі такі підрозділи працюють у Польщі, Словаччині, Туреччині, Чехії, Німеччині та Іспанії.

Звертаємо увагу, що громадяни України, яким під час перебування за кордоном виповнилось 18 років та які не отримували паспорт, можуть звернутися до відокремленого підрозділу ДП «Документ» для його оформлення  вперше лише за наявності документів з фотозображенням (зокрема, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, оформленого засобами Єдиного державного демографічного реєстру).

 

Управління ДМС у Чернівецькій області