В умовах воєнного стану наявність документа, що посвідчує особу, є одним з важливих безпекових факторів, що легалізує перебування на території України та гарантує людині належний соціальний захист.

Ті, хто не можуть отримати паспортний документ у зв'язку з тим, що не є громадянином будь-якої держави, мають право звернутися до підрозділу міграційної служби із заявою про визнання особою без громадянства, незважаючи на законність чи незаконність перебування на території України.

Слід мати на увазі, що така послуга не надається особам, яких вже визнано особами без громадянства іншими державами та які мають документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що посвідчує особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною, а також особам, які перебувають за кордоном.

Нагадаємо, що відповідно до норм Постанови № 317 від 24.03.2021 «Про деякі питання визнання особою без громадянства», в Україні істотно спрощено  процедуру набуття статусу особи без громадянства. Для цього достатньо звернутися до ближчого підрозділу міграційної служби з наявними документами та надати заяву відповідного зразка.

Важливо знати, що всі послуги міграційної служби, починаючи від оформлення та видачі готової посвідки про визнання особою без громадянства, і звершуючи наданням послуг перекладача, в тому числі через систему відеоконференцзв’язку, письмовим перекладом наявних у заявника документів, проведенням за потреби процедури встановлення особи, додаткових перевірок даних тощо є безкоштовними.

Рішення про визнання особою без громадянства або про відмову у визнанні особою без громадянства приймається протягом шести місяців з дня подання заяви про визнання особою без громадянства. Строк розгляду такої заяви за рішенням уповноваженої особи ДМС може бути продовжено до 12 місяців.

Довідково:

З березня 2021 року, коли було ухвалено Постанову «Про деякі питання визнання особою без громадянства», до підрозділів Управління ДМС у Чернівецькій області із заявами про отримання статусу ОБГ звернулося 29 осіб, станом листопад 2023 року визнано особами без громадянства і документовано відповідними посвідками 20 осіб.

Управління ДМС у Чернівецькій області