Його встановлено указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії - Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.
Саме цього дня, десять років тому відбулися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
 
Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: 106 людей були вбиті і понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася збройна агресія росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.
 
Вже другий рік поспіль День гідності та свободи відзначається на тлі повномасштабного вторгнення рф, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Україна знову бореться за свою свободу та незалежність, захищаючись від агресора. Ц важке випробування для нашої країни, але українці довели свою любов до країни, честь і мужність.
Україною потрібно пишатися і просто неможливо її не любити! Єдність і свобода роблять нас гідними дітьми нашої держави. Давайте зберігати і оберігати цей скарб!
Тож щиро вітаємо усіх з Днем Гідності та Свободи!
 
Бажаємо мирного неба над українською землею, родинного добробуту і злагоди, незламної віри у щасливе майбутнє України та впевненості у завтрашньому дні. Нехай Господь береже нашу Батьківщину і кожного з нас!
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк