Свято було започатковано 2017 року, щоб гідно вшанувати хоробрих чоловіків і жінок, які ризикують своїми життями заради нашої Батьківщини. На жаль, чимало добровольців з 2014 року загинуло за Україну. Особливо важливо пам'ятати про їхні подвиги під час повномасштабної війни в Україні.
Дата Дня добровольця 14 березня обрана на честь подій 2014 року. Добровольці із Самооборони Майдану прибули на військовий полігон у Нових Петрівцях. З них сформували перший добровольчий батальйон, який брав участь в АТО.
Одним із найвідоміших добровольчих батальйонів у наш час є полк "Азов", сформований у травні 2014 року в Маріуполі. Також з лютого 2023 року в Україні почала формуватися "Гвардія наступу" - штурмові бригади, які набирають добровольців для протистояння російській агресії.
Вітаю всіх чоловіків і жінок-добровольців у ЗСУ! Бажаю якнайшвидшої перемоги України, щоб усі Ви повернулися додому до своїх родин. Міцного здоров'я, надійних товаришів поруч і Божого захисту!
Ми пам'ятаємо подвиг загиблих героїв, адже пам'ять завжди буде в наших серцях. Вони для нас приклад мужності та любові до України!
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк