Підбиваючи підсумки реалізації тієї частини спільного проекту Вижницької та Косівської районних рад "Налагодження транскордонного партнерства з Легіоновським повітом Республіки Польща як можливість популяризації історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону", переможця Конкурсу ініціатив карпатських громад від ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА", що передбачала презентацію частини історико-культурної спадщини Гуцульщини на території однієї з європейських держав, можна сміливо сказати, що все задумане зробили.

Інформаційно-ознайомчий візит української делегації до міста Легіонова Мазовецького воєводства Республіки Польща протягом 27-30 вересня розпочався з проведення круглого столу. Представники сторін-партнерів проекту з української та польської сторін, після презентації проекту і ближчого знайомства одне з одним, обговорили можливі напрямки співпраці у майбутньому. Польські колеги презентували успішний досвід роботи Музею історії в Легіоново та Міської публічної бібліотеки, де власне і відбувались усі проектні заходи. У підсумку отримали ряд конкретних пропозицій, що ляжуть в основу нових міжрегіональних проектів та поглиблення співпраці між Косівщиною, Вижниччиною і Легіоновським повітом.

Також, вдалося досягнути з-поміж інших ще одного вагомого практичного результату, який не був передбачений заходами проекту. 28 вересня було підписано угоду про партнерство і співпрацю між Вижницькою районною радою та містом Легіоново. 

Частина історико-культурної спадщини Гуцульщини була успішно презентована. На сцені міської публічної бібліотеки м.Легіонова у Польщі відбулись: інтерактивне знайомство з особливостями автентичного одягу одного з гуцульських осередків - 4 сіл передмістя Косова, що стали предметом окремого етнографічного дослідження Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини; чудова імпровізація з перевтілення у справжню гуцулку польської пані; демонстрація колекцій дипломних робіт у стилі нео-фольк від Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім.В.Ю.Шкрібляка та Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ,  як приклад успішної інтерпретації автентичної спадщини у сучасній етно-моді, яка твориться на теренах Гуцульщини; представлення авторської колекції дизайнерських виробів з овечої вовни від майстрині народної творчості Руслани Гончарук.

Проект відбувається у рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією “Єврорегіон Карпати – Україна” та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, компанії ДТЕК, ПрАТ “Моршинський завод мінеральних вод “Оскар”.

Більше інформації на офіційній сторінці проекту - Одягові традиції Гуцульщини