Сьогодні, 22 жовтня, за ініціативи Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» у стінах Львівської обласної ради за участі заступника міністра екології та природних ресурсів України Василя Полуйка, голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина відбулася робоча зустріч щодо підготовки проектів регіонального розвитку, які будуть фінансуватися за рахунок секторальної підтримки ЄС.
Участь у заході від Вижницького району взяли заступник голови районної ради Сергій Вірста та голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин окреслив основні напрямки та ідеї подальшої співпраці з профільними міністерствами, органами місцевої влади, керівниками природних парків в питанні регіонального розвитку та секторальної підтримки з боку ЄС.
«На наступні два роки маємо на меті поборотися за 14 млн євро , - зауважив Олександр Ганущин. - Пропонуємо розвивати активний туризм в природозаповідних територіях Карпат – для цього залучаємо чотири Національних природних парки: "Сколівські Бескиди", "Синевир", "Гуцульщина", "Черемоський". Це і рекреація, облаштування місць відпочинку, туристичні маршрути, розвиток велотуризму тощо».
Також для присутніх на нараді представили ідею підготовки комплексного проекту щодо поводження з твердими побутовими відходами в Карпатському регіоні за участі Старосамбірської, Міжгірської, Верховинської та Вижницької райдержадміністрацій.
«Кожна з територій матиме по 3 млн грн на реалізацію власних ініціатив. Кошти невеликі, але важливо здійснити такий пілотний проект у цих чотирьох районах і зрозуміти, як воно може працювати. Як відомо проблема поводження з ТПВ стоїть гостро у всій країні, – наголосив Олександр Ганущин. - Партнером та помічником у написанні та супроводі проектів є Асоціація «Єврорегіон Карпати-Україна».
За словами очільника Львівської облради, продовження роботи над обговоренням цих ідей та пропозицій відбудеться уже на Форумі місцевого самоврядування на Сколівщині 30 листопада-1 грудня.
В свою чергу виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон Карпати - Україна» Галина Литвин зазначила: «Ми об’єднані великою ідеєю, аби Карпати були у фокусі як європейської політики, в тому числі фінансової, так і національної. Ми створюємо системні рішення для розвитку Карпат. Ресурсів, аби вирішувати гострі питання на місцях є недостатньо, тому ми шукаємо шляхи отримання фінансових ресурсів ззовні. Також Асоціація допомагає заявникам писати і подавати проекти, супроводжує їх та допомагає на етапі реалізації».
Як відмітив Василь Полуйко, саме Львівщина є хорошим прикладом започаткування тісної співпраці органів місцевого самоврядування, природних парків, виконавчої влади, агенцій регіонального розвитку, закордонних партнерів задля того, аби створити якісний продукт, який матиме конкретні результати.
Загалом, під час зустрічі окреслено дорожню карту на найближчу перспективу. Обидві ідеї абсолютно відповідають баченням членів Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» щодо розвитку Українських Карпат.

Джерело - http://www.oblrada.lviv.ua/news.php?news/3921/group/19