Сьогодні, 17 грудня, в Чернівецькій обласній державній адміністрації відбулася розширена нарада з актуальних питань реалізації регіональної політики в Карпатському регіоні. Захід організовано обласною державною адміністрацією спільно з Центром розвитку місцевого самоврядування та південно-західним хабом Програми  «U- LEAD  з Європою».

У нараді беруть участь перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, в.о. голови Михайло Павлюк, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, керівник Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні, Програми «U-LEAD з Європою» Юрій Третяк, координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря, а також керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, окремих територіальних органів центральної виконавчої влади в області, голови районних державних адміністрацій та районних рад, голови об’єднаних територіальних громад, представники асоціацій органів місцевого самоврядування. Зокрема, Вижниччину представляють голова районної ради Михайло Андрюк, голова райдержадміністрації Руслан Сенчук та голови Вижницької та Вашківецької об’єднаних територіальних громад Олексій Чепіль та Микола Перч.

Під час заходу обговорювали стан і перспективи територіального розвитку Карпатського регіону з урахуванням можливостей Чернівецької області та її гірських громад та застосування інструментів регіональної політики Європейського Союзу та можливостей транскордонного співробітництва задля комплексного розвитку територій.

«Розвиток України відзначений посиленням ролі державної регіональної політики як невід’ємної складової соціально-економічних перетворень, реформування системи державного управління відповідно до європейських принципів та як засобу активізації економічного, соціального, ресурсного потенціалу регіонів для забезпечення економічного зростання. У зв’язку з цим, державна регіональна політика спрямовується на підвищення конкурентоспроможності регіонів як основи їх динамічного розвитку, партнерство центральної і місцевої влади, громадських організацій, створення умов для поетапного подолання диспропорцій соціально-економічного розвитку, концентрацію коштів на чітко визначені пріоритети», - про це в своєму зазначив директор Департаменту регіонального розвитку облдержадміністрації Віктор Подорожний.

На території Карпатського регіону статус гірських мають 715 населених пунктів, з них у Чернівецькій області –  64 або 9% від загальної кількості. Це весь Путильський район, 11 населених пунктів Вижницького району та 2 – Сторожинецького.

У населених пунктах, що віднесені до гірських проживає 42,5 тис. осіб, що становить 4,7% населення області. Загальна площа населених пунктів Чернівецької області, що мають статус гірських складає 1304,8 км2, що становить 16,1% всієї території області.

Чернівецька область є активним учасником процесу децентралізації. В області утворено 33 ОТГ. На даний час в гірських територіях Чернівецької області сформовано 6 ОТГ. Зокрема, у Путильскому районі – 3 ОТГ.

Гірські райони зберігають важливу природну і культурну спадщину та підтримують стабільність екосистем на прилеглих територіях. При цьому вони наштовхуються на непрості виклики в економічному та соціальному зростанні внаслідок складних для  розвитку господарства та життєдіяльності населення природних умов і потребують  особливої  політики  регіонального  розвитку.

Вагомим внеском у соціально-економічний розвиток регіону є державна фінансова допомога. У 2018 році обсяг державної фінансової підтримки Чернівецькій  області становив 455,5 млн. грн. Із загального обсягу коштів державної фінансової підтримки 41,1 млн. грн. спрямовано на розвиток гірських територій. Ці кошти спрямовані на реконструкцію, будівництво, енергозбереження  об’єктів соціальної сфери, транспорту тощо.

Одним із пріоритетних напрямів розвитку гірських територій є інвестування в створення невеликих підприємств та спеціалізованих кооперативів з переробки лісосировини. Перспективним також є вкладання інвестицій в рекреацію. Виходячи з природно - кліматичних умов, у гірських районах області є всі можливості для розвитку найрізноманітних видів туризму: бальнеолікування, спелео-, гірськолижного, екскурсійного, сільського, еко-туризму, альпінізму.

Крім цього, на виконання доручень Президента та Уряду України Чернівецька обласна державна адміністрація активно долучилась до розроблення політики розвитку гірських населених пунктів. На розгляд робочої групи з аналізу проблемних питань гірських територій, яка створена при Мінрегіоні подано понад 20 пропозицій щодо стимулювання розвитку гірських територій та внесення відповідних змін до чинного законодавства. Слід зазначити, що значна частина поданих пропозицій врахована та лягла в основу Концепції розвитку гірських територій України.

Також, наша область стала учасником проекту Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» Карпатська мережа регіонального розвитку, який реалізується за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від ЄC у рамках виконання Угоди про фінансування Програми підтримки секторальної політики – Підтримка регіональної політики України. Результатом впровадження цього проекту має стати розробка Стратегії розвитку Українських Карпат.

Сучасний стан розвитку гірських територій потребує якісних перетворень, спроможних забезпечити підвищення конкурентоспроможності та сталий розвиток цих територій шляхом використання існуючих та запровадження нових механізмів реалізації державної регіональної політики України.

«Основне завдання нашої сьогоднішньої зустрічі – це проведення наради, пов’язаної з обговоренням питання розвитку гірських територій, оскільки маємо відповідне доручення Прем’єр-міністра України, створена відповідна робоча група, в якій працюють  і представники і від вашої області», - повідомив  перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода в рамках робочого візиту до Чернівецької області.

«Сьогодні ми розглядаємо реалізацію регіональної політики в Карпатському регіоні. Цей процес триває, але, на мій погляд, затягнувся. Нам пора виходити на прийняття певних рішень, і подібні наради та зустрічі в нас відбувалися і відбуватимуться в усіх областях», - додав високопосадовець.

Він акцентував, що на вищому рівні поставлено завдання, аби в кожній області були створені відповідні робочі підгрупи, котрі зможуть професійно та з прив’язкою до територій підготувати відповідні пропозиції не лише стосовно проекту концепції розвитку Карпатських територій, але й в цілому обговорити питання, які проекти та програми можна було б реалізувати в цих областях. В’ячеслав Негода зауважив, що інструменти, котрі пропонуються застосувати власне до розвитку територій Карпатського регіону, можуть бути ефективними і на інших територіях. І в контексті обговорення Стратегія розвитку Карпатського регіону, яка стосується 4-х областей, є теж елементом державної регіональної політики».

«Останнім часом ви є свідками багатьох подій, котрі відбуваються в Україні. Зокрема, на нещодавньому засіданні Ради регіонального розвитку за участю керівництва держави, представників обласних державних адміністрацій, місцевого самоврядування були поставлені конкретні завдання щодо нашого переосмислення питань, пов’язаних з регіональним розвитком, формуванням практично нової регіональної політики, котра має базуватися вже на нових реаліях, викликах та завданнях, котрі ми маємо сьогодні», - зазначив В’ячеслав Негода.

Він наголосив на важливості професійного підходу до питань регіонального розвитку, реалізації регіональних стратегій, державної стратегії регіонального розвитку, і звичайно, планів заходів з їх реалізації.