Робота над розвитком територій громад, районів, регіонів повинна бути системною, а кожна стратегія розвитку має опиратися на просторове планування. На цьому наголосив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негодав в ході засідання Ради регіонального розвитку Вижницького району Чернівецької області.

«Місцевий економічний розвиток треба будувати на основі конкурентних переваг територій. У цьому громадам, районам, регіонам допоможе інвентаризація їх активів, що обов’язково викристалізує щось унікальне для території і це може послужити основою для вироблення стратегії розвитку. Всіх цікавлять інвестиції, розвиток підприємництва, створення робочих місць – все це має бути закладено в стратегіях і планах їх реалізації. Але навіть найкраща стратегія ризикує бути провальною, якщо вона не опиратиметься на комплексне просторове планування», - сказав В’ячеслав Негода.

Він зосередив увагу на необхідності впровадження на місцях тих проектів, які вирішуватимуть існуючі задавнені проблеми.

«Перекрити дах клубу чи встановити клумби – це, звісно, необхідно робити. Але кому будуть потрібні клуби і клумби, якщо люди покидатимуть свої домівки у пошуках роботи і якісних послуг? А потужні проекти, які поступово вирішуватимуть такі складні завдання, зможуть перекрити собою і менш значущі, але також важливі для людей потреби», - зазначив перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода закликав актив Вижницького району не розтягувати в часі підготовку стратегії розвитку району, взяти на озброєння у підготовці документу існуючі кращі практики з тим, аби якнайшвидше приступити до втілення конкретних проектів. Він запевнив, що у цій роботі Мінрегіон буде надійним партнером і помічником для Буковини, в тому числі і для Вижницького району.

Нагадаємо, 17 грудня перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода перебував з робочою поїздкою у Чернівецькій області, де провів низку заходів з питань впровадження нової регіональної політики, децентралізації та розвитку гірських територій.