Сьогодні, 27 грудня, в межах конференції “Cпівпраця в Карпатах: успіхи 2018 року і перспективи розвитку” відбулося підбиття підсумків реалізації Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад у 2018 році.

Організатор – Асоціація органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».
У заході взяли участь голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, народний депутат України Оксана Юринець, представники органів місцевого самоврядування, обласних державних адміністрацій і неурядових організацій із Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей. Вижниччину на заході представляють голова районної ради Михайло Андрюк та заступник голови Вашківецької міської ради ОТГ Андрій Приймак.
У своєму виступі Олександр Ганущин наголосив, що співпраця в Карпатах активно створюється. «Вважаю, що 107 поданих заявок в рамках конкурсу підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, 32 – проекти-переможці, які вже реалізовані, – це дуже добрий показник. Ми з упевненістю дивимося вперед – наступного року маємо цей самий конкурс, котрий підтверджений вже бюджетними внесками, а також матимемо схожий конкурс за ідеологією коштом вже державної скарбнички. Тобто, як мінімум удвічі нарощуємо можливості для співпраці і підтримки ініціатив у Карпатах», - розповів він.
Крім того, очільник Львівськаої облради подякував Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» і усім, хто долучився до втілення в життя задуманого.
Приємно, що Олександр Ганущин серед інших відзначив проект про одягові традиції Гуцульщини, який реалізовували Вижницька і Косівська районні ради «Налагодження міжрегіональної співпраці як можливість реалізації історико-культурної спадщини за межами етнорегіону Гуцульщина». Його коротку презентацію провели голови партнерських районних рад Михайло Андрюк та Павло Ванджурак.
В межах конференції відбулося нагородження кращих проектів та проведено презентацію нових конкурсів на 2019 рік. Зокрема, оголошено конкурсний набір Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад на 2019 рік, а також конкурс журналістських робіт «Кращі практики місцевого розвитку в Карпатах», фотоконкурсу «Карпатська магія Різдва».
Довідково:
Програма підтримки ініціатив місцевих карпатських громад є унікальною конкурсною програмою, що реалізується на території одразу 4 областей Карпатського регіону.
Програма реалізується Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» (організатор конкурсу) і фінансується за рахунок коштів обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, компанії ДТЕК, ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар».
У 2018 році в рамках Програми реалізовано 32 проекти загальним бюджетом близько 9 млн грн (фінансування з місцевого бюджету областей – 5,6 млн грн).