Децентралізація є однією з найуспішніших реформ уряду, до якої прикута увага не лише українців, але й міжнародної спільноти. 

За даними моніторингу процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, підготовленого Мінрегіоном станом на 10 січня 2019 року, в Україні створено 876 об’єднаних територіальних громад. Процес об’єднання є незворотним і у 2019 році уряд сприятиме завершенню формування об'єднаних територіальних громад, а також планується закріпити реформу в Конституції України.

У Вижницькому районі створено 2 міські об’єднані територіальні громади: Вижницьку та Вашківецьку, які вже відчули позитивні результати реформи. Однак існує 7 місцевих рад в районі: Берегомет, Мигове, Лукавці, Долішній Шепіт, Банилів, Слобода-Банилів та Коритне, які не поспішають з процесом об’єднання.

Сьогодні, 11 січня, голова райдержадміністрації Руслан Сенчук спільно з головою районної ради Михайлом Андрюком провели зустріч з головами місцевих рад району, які ще не входять в ОТГ - Мигівським сільським головою Василем Мудраком, Лукавецьким сільським головою Миколою Вишинським, Долішньо-Шепітським сільським головою Юрієм Жебчуком та Берегометським селищним головою Сергієм Боднарюком.

Руслан Сенчук зауважив, що для зазначених населених пунктів, які розташовані поруч та є спроможними, об’єднання стане потужним стимулом розвитку громади. Наголосив, що представники районної влади готові максимально допомагати та сприяти в реалізації реформи, але вирішальним в цій справі все ж таки є бажання та активні дії з боку самих громад та органів місцевого самоврядування.

Під час зустрічі велося активне обговорення щодо вирішення проблемних питань та перспектив гірських територій, де розміщені населені пункти, а також знайдено спільні точки дотику, навколо яких надалі продовжуватиметься співпраця та об’єднання зусиль.