Дата 22 січня є надважливою для українців, адже у цей день ставалися доленосні для нашого народу події:

22 січня 1918 р. - IV Універсал Центральної Ради проголосив УНР «самостійною, ні від кого незалежною, вільною суверенною державою українського народу», а виконавчий орган, Генеральний Секретаріат — Радою Народних Міністрів. Він замінив постійну армію міліцією, доручив провести вибори народних рад — волосних, повітових і місцевих, доручив Раді Народних Міністрів продовжувати розпочаті переговори з Центральними державами і довести до підписання миру; закликав усіх громадян УНР до боротьби з більшовиками. 22 січня 1919 р. у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об’єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Також, слід згадати, що 21 січня 1990 року живий ланцюг, утворений сотнями тисяч людей, з’єднав Київ та Львів на пам’ять про Акт Злуки.

З цієї нагоди у залі засідань районної ради відбулися урочистості за участю народного депутата Украни Івана Рибака, голови районної ради Михайла Андрюка, голови райдержадміністрації Руслана Сенчука, Вижницького міського голови Олексія Чепіля, представників органів місцевого самоврядування, установ, підприємств та організацій району, громадськості.

Представники районної влади вручили причетним до свята грамоти облдержадміністрації. Ювілейні відзнаки Чернівецької обласної державної адміністрації «100 років Буковинському віче» отримали заступник командира батальйону 44 бригади, учасник АТО Петро Ковалюк, лісничий Славецького лісництва ДП «Берегометський ЛМГ» Іван Гременчук, директор Вижницького Держспецлісгоспу АПК Юрій Ткачук, старший інспектор кадрів КУ «Вижницька ЦРЛ» Олена Волошенюк. В свою чергу Олексій Чепіль відзначив грамотами Вижницької міської ради журналістів Ярославу Кибіч та Степана Кириляка.

Народний депутат України Іван Рибак виконав почесну місію та вручив почесні грамоти Верховної Ради України директору Мигівського СБНТД Галині Москалюк та Банилівському сільському голові Василю Соломкові, а також передав грамоти Міністерства культури України завідуючій бібліотекою с.Лопушно Марії Корпан та директору Вашківецького МБНТД Любові Хачман.

Присутні схилили голови у хвилині мовчання та молитві за душі полеглих героїв, які боронили кордони України від зазіхань агресора. Водночас під час свята було вручено посвідчення та нагрудний знак до почесного  звання  «Мати-героїня» жителькам Вижницького району, а саме: Гайсан Олені Іванівні, Гризак Світлані Георгіївні, Дульгер Марії Іванівні, Думан Галині Іванівні, Попадюк Лілії Петрівні.

Гарний настрій присутнім дарували гості із Путильщини – вихованці класу Світлани Шинкарук, Іспаський чоловічий хор, ВА «Карпатські джерела» Берегометського СБК, вихованці Вижницького ДНЗ №2, дует у складі керівника НА ВІА «Смерічка» Антоніни Клоцької та воїна-учасника АТО Петра Ковалюка, вихованка БДЮТ Ксенія Попович, лауреатка та переможниця багатьох фестивалів та конкурсів Євгенія Іпатій з Берегомета.

Символічним завершенням урочистостей стало спільне виконання духовного гімну «Боже великий, єдиний нам Україну храни».

Також, керівники районної влади та Вижницької ОТГ поклали квіти до пам'ятника Т.Г.Шевченку, відзначивши неоцінимий внесок Українського Кобзаря у становлення Української державності.