11 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-УІІІ (далі - Закон), який визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам.

Відповідно до законодавства у сфері електроенергетики в Україні створюється конкурентний енергоринок й розділення обленерго на генеруючу компанію та продавця.

На виконання поставлених вимог у Чернівецькій області енергокомпанія Буковини здійснила поділ на оператора системи розподілу – Акціонерне Товариство «Чернівціобленерго» та постачальника електроенергії – Товариство з обмеженою відповідальністю «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія».

До функцій АТ «Чернівціобленерго» – ОСР (оператора системи розподілу) входить обслуговування та експлуатація електромереж; будівництво, реконструкція, технічне переоснащення електрообладнання; забезпечення надійної, безпечної, ефективної експлуатації системи розподілу; зниження технологічних витрат та покращення якості електроенергії.

Також було створено компанію ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія», на яку переведені функції постачальника електричної енергії споживачам, об'єкти яких розташовані на території Чернівецької області. В той же час, функції розподілу електричної енергії залишаються за АТ «Чернівціобленерго».

Щоб переукласти договір з новою компанією, населенню не обов’язково особисто заповнювати і приносити бланк заяви. Держава застосувала спрощену процедуру. Достатньо і надалі користуватися електроенергією та своєчасно оплачувати рахунки – побутові споживачі, які не мають офіційних заперечень, автоматично приєднались до оператора системи розподілу, так само й до послуг компанії-постачальника електроенергії. Тож для більшості побутових споживачів Чернівецької області нинішні зміни на ринку електроенергетики відбулися непомітно.

Водночас, юридичні споживачі повинні власноруч написати заяву на приєднання до новоствореної компанії з розподілу електроенергетики (це вони могли зробити під час здачі звіту). А юридичні споживачі, дозволена потужність яких згідно договору про постачання електричної енергії перевищує 150 кВт (крім бюджетних установ), можуть вільно обрати собі постачальника електроенергії.

На сьогодні НКРЕКП видала по Україні понад 220 ліцензій на постачання електроенергії споживачу. Перелік усіх ліцензійних постачальників міститься на офіційному сайті Нацкомісії – http://www.nerc.gov.ua

Так, у Вижницькому районі через недостатньо проведену роз’яснювальну роботу, юридичні споживачі опинились в ситуації, яка суттєво підірвала їхнє фінансове становище. Адже, здійснивши у грудні 2018 року 100% передоплату за електроенергію на січень 2019 року в АТ «Чернівціобленерго» наразі підприємці повинні укласти договори з ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія» чи іншою енергопостачальною компанією та сплатити за отриману у січні електроенергію й 100% передоплату на лютий 2019 року.

Сьогодні, 25 січня, задля врегулювання цього питання та знаходження компромісного рішення, в залі засідань районної ради відбулася зустріч керівництва району, Вижницької ОТГ, представників АТ «Чернівціобленерго» та Вижницького РЕМу з підприємцями та керівниками підприємств – споживачами електроенергії в районі.

Після жвавого обговорення вирішено, що Вижницький РЕМ складе акти звірки зі споживачами станом на 01.01.2019 року, на підставі яких підприємці зможуть звертатись до АТ «Чернівціобленерго» із заявою на повернення надміру сплачених коштів або ж заключати тристоронні угоди, де буде передбачено перерахунок надміру сплачених АТ «Чернівціобленерго» коштів на рахунки енергопостачальних компаній.