Серед проектів-переможців є новий спільний проект Косівської та Вижницької районних рад «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збереження одягових традицій», який є логічним продовженням нашого проекту, що був реалізований у минулому році.

 

7 травня, відбулось засідання Конкурсної Ради Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад, який проводиться Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, компанії ДТЕК та ПАТ “Концерн Галнафтогаз”.

Прийом заявок здійснювався з 27 грудня 2018 до 15 березня 2019 року. Зі 142-х заявок, що надійшли до участі у конкурсі, до переліку переможців увійшли 35 проектів з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей у трьох пріоритетах “Збереження природної спадщини”, “Популяризація історико-культурної спадщини”, “Туризм”.Загальний бюджет проектів – 11,2 млн грн, в т.ч. грант – 8,1 млн грн.

29 проектів реалізовуватимуться на території одного регіону, тобто вони є обласними, та 6 міжобласних ініціатив – на території принаймні двох карпатських областей.

Переможцями конкурсу, що впроваджуватимуть унікальні ініціативи з доданою вартістю на мапі Карпат, є 5 районних рад, 2 міста обласного значення, 5 ОТГ, 9 сільських рад та 14 неурядових організацій.

Серед проектів-переможців є новий спільний проект Косівської та Вижницької районних рад «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збереження одягових традицій», який є логічним продовженням нашого проекту, що був реалізований у минулому році.

Отже, коротко про новий проект-переможець:

✅ Бенефіціари проекту: Вижницька районна рада Чернівецької області та Косівська районна рада Івано-Франківської області

✅ Наші партнери культурно-мистецькі та наукові установи Косівщини і Вижниччини:

  • Вижницький коледж прикладного мистецтва імені В.Ю.Шкрібляка http://www.vkpm.org.ua/,
  • Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини (філіал Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського) https://www.facebook.com/kosivmuseum/,
  • Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв http://kipdm.com/.

✅ Протягом найближчих 5 місяців партнери проекту спрямують свої зусилля на продовження сталого міжрегіонального співробітництва між двома сусідніми районами Івано-Франківської і Чернівецької областей, налагодження співробітництва з органами місцевого самоврядування інших регіонів Гуцульщини, та на популяризацію автентичної історико-культурної спадщини Гуцульщини.

✅ Основними заходами спільного проекту передбачається:

  • проведення наукового дослідження одягових традицій населених пунктів Вижницького району – сіл Іспас, Чорногузи, Виженка та міста Вашківці;
  • систематизація отриманих матеріалів в ході реалізації двох проектів з дослідженнями у етнографічну двотомну фото-книгу «Одягові традиції Гуцульщини»: «Вижниччина» і «Косівщина» та створення віртуального музею моди двох районів;
  • розробка та видання наборів для вишивання – чоловічих та жіночих, для Вижниччини і Косівщини;

✅ Відповідні напрацювання будуть презентовані для широкої аудиторії з Косівського району на базі Косівського музею народного мистецтва і побуту Гуцульщини (філіалу Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й.Кобринського) та Вижницького району й інших районів Гуцульщини – на базі Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім.В.Ю.Шкрібляка під час проведення XXVI Міжнародного гуцульського фестивалю, та покладуть початок формуванню унікального інклюзивного туристичного маршруту.

✅ “Роздинкою” проекту стане реалізація пілотної ініціативи – першої в Україні етнографічної виставки, адаптованої для осіб з вадами слуху.