Другий день ІV Форуму місцевого розвитку уже традиційно став Олімпійським, тому і розпочався спортивно – з фітнес-старту!

«Форум місцевого розвитку – за здоровий спосіб життя» – під таким гаслом вчора, 26 червня, відбувся ранковий забіг форумівців у міському парку Трускавця. Позмагалися з дорослими і діти, які займаються у спортивних секціях Трускавця. Крім того, до забігу приєдналися мешканці та гості міста.

Представники самоврядних органів Вижниччини теж не лишилися осторонь даної ініціативи, та з радістю її підтримали.

Нагадаємо, що Вижниччину на форумі представляють голова районної ради Михайло Андрюк, голова райдержадміністрації Руслан Сенчук та голови Вижницької й Вашківецької міських ОТГ Олексій Чепіль та Микола Перч.

Відтак, розпочалися обговорення важливих питань на пленарних дискусіях форуму. Зокрема: розвиток природно-заповідних територій в Карпатах; комунікація – ключ до порозуміння; можливості залучення фінансових ресурсів для розвитку малого і середнього бізнесу; збереження і промоція культурної спадщини; транспортна інфраструктура як імпульс місцевого розвитку в Карпатах; міжмуніципальна співпраця: нові інструменти партнерства громад; обмін та передача ноу-хау між громадами Німеччини та України; транскордонна співпраця як інструмент покращення безпеки українсько-польського прикордоння; використання золошлаків: чи здатна Україна вирішити одночасно проблеми будівництва доріг та накопичення промислових відходів?

Ключовою дискусією другого дня стало обговорення на тему “Карпатський прорив: партнерство задля розвитку”. В рамках дискусії відбулася презентація ініціативи пілотного проекту ЄС для регіону Карпат, яку провела Галина Литвин, виконавча директорка Асоціації “Єврорегіон Карпати – Україна”. Модератором панельної дискусії виступив Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради, голова Правління “Єврорегіон Карпати – Україна”, а спікерами стали - Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України, Петро Порошенко, п’ятий президент України (2014-2019 рр.) та В’ячеслав Негода, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Звертаючись до поважних гостей, Олександр Ганущин акцентував, що необхідно вже зараз окреслити шлях реалізації окремого проекту ЄС для чотирьох карпатських областей, бо нова європейська перспектива стартує з 2021 року. «Ми або готуємо це зараз і тоді за рахунок зовнішнього ресурсу буде прорив для Карпат, або ми не встигаємо на потяг, який вже їде», – підкреслив ініціатор Форуму.

Щодо векторів пілотного проекту ЄС для регіону Карпат, то, за словами Олександра Ганущина, планується охопити найбільш затребувані питання до вирішення в Українських Карпатах.

«Концентруватимемося на проблемах екології, збереженні історичної та культурної спадщини, розвитку інфраструктури, забезпеченні доступності та безпеки. Крім того, розглядаємо запровадження напряму підтримки малого підприємництва. Мусимо мати ресурс на дрібні проекти, яких має бути багато. Прорив буде тоді, коли буде і кількість, і якість проектів», – акцентував доповідач.

«Розраховуємо на підтримку всіх симпатиків Карпат як в Україні, так і за кордоном. Карпати мають бути єдиними, треба лише менше бар’єрів, а більше простору для роботи», – підсумував Олександр Ганущин.

Важливим для розвитку Вижниччини, стала зустріч очільників районної влади із Данієлою Нікорич, офіцеркою з моніторингу та впровадження Спільного Технічного Секретаріату Спільної операційної програми Румунія – Україна 2014 – 2020 та заступником голови Сучавської повітової ради (Румунія) Віорелом Середенчуком.

В ході розмови голова районної ради Михайло Андрюк розповів про налагоджене партнерство Вижницького району із комунами Сучавського повіту – Балківці й Сучевіца, а також, про спільні ініціативи, які планується реалізувати.

«Ми маємо використовувати всі можливі наявні зовнішні та внутрішні ресурси для розвитку й розбудови нашого регіону й Чернівецької області зокрема, слідуючи прикладу Львівської області. Тим паче, що нашу територію охоплює досить потужна інституція ЄС - Спільна операційна програма Румунія – Україна.» - зазначив Михайло Андрюк.