Вчора, 29 серпня, в Україні вперше офіційно відзначали День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. 

На підтримку ініціатив громадськості Президент України Володимир Зеленський  підписав указ, яким встановлено, що 29 серпня це  День пам’яті захисників України.

З метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві по всій Україні і в нашому районі відбулися вшанувальні заходи пам’яті захисників. В  неоголошеній війні на Сході України Вижниччина втратила дев’ятьох своїх найкращих синів:

Павла Лейбу,

Ігоря Крисоватого,

Івана Діяконюка,

Олександра Колотила,

Юрія Дутчака,

Геннадія Запару,

Василя Паламарюка,

Олега Косована,

Віталія Крутофіста...

Біля пам’ятного стенду загиблим воїнам у фойє приміщення Вижницької райдержадміністрації та районної ради працівники та відвідувачі цих установ запалили свічі пам’яті та вшанували хвилиною мовчання полеглих Героїв, а школярі, які були учасниками серпневої конференції освітян району, поклали квіти до могил Героїв на Вижницькому кладовищі.

 

Довідково. Найбільших втрат наші війська  зазнали в Іловайській трагедії: загинули 366 українських бійців, ще 429 дістали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти. Після Іловайська світ повністю переконався, що Україна переживає не громадянську війну, а тотальну російську агресію. 
Антитерористична операція з відновлення територіальної цілісності країни і придушення сепаратистського заколоту в Донецькій та Луганській областях переросла у війну за незалежність України проти російського загарбника. Такою ця дата  увійде в нашу  історію.