Феєрична подія у Вижниці, а саме XXVI  Міжнародний гуцульський фестиваль, розпочалася 30 серпня з науково-практичної конференції, що проходила у Вижницькому коледжі прикладного мистецтва.

Тема дослідження «Елементи нематеріальної культурної спадщини – сутнісна основа сучасних гуцульських традицій» об’єднала 40 доповідачів, які повноцінно розкрили її. Продовженням даної теми став показ стилізованого гуцульського одягу та родзинкою стало встановлення рекорду України «Найбільша кількість людей в кептарях на одній локації», який зареєстрував 184 учасника.

Другого фестивального дня, 31 серпня, урочиста хода простягнулася майже на пів кілометра та з веселими піснями пройшлася вулицями Вижниці. Під звук трембіт ведучі заходу Михайло Ковалюк та Ольга Дроняк сповістили про відкриття XXVI Міжнародного гуцульського фестивалю та запросили до вітального слова ґаздів дійства та почесних гостей. Після промов очільники області Михайло Павлюк та Іван Мунтян відзначили поважних жителів району такими відзнаками:

Почесну відзнаку облдержадміністрації «На славу Буковини» отримали Михайло Андрюк, Олександр Бродовінський, Василь Марчук, Юрій Никифоряк, Олексій Чепіль, Василь Бідений.

Почесною відзнакою Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною» нагороджені Михайло Андрюк та Дмитро Козубовський.

Ювілейні відзнаки Чернівецької облдержадміністрації «100 років Буковинському віче» отримали Наталія Андрицуляк, Іван Анич,  Марія Білокрилець, Наталія Вятковська, Василь Додяк.

Відтак удостоєні гуцули підняли прапори, а ґазди фестивалю запалили  святкову ватру, що сповістило про офіційний початок масштабного дійства.

Упродовж дня колективи з різних куточків Гуцульщини виступали у 8 номінаціях на відведених локаціях у Іспасі, Банилові, Берегометі та, звісно, у Вижниці. Паралельно функціонував фестиваль ковальства «Симфонія вогню та металу» та гуцульський письменницький портал у районній бібліотеці, а ввечері кожен гуцульський регіон презентував свої традиційні смаколики, якими славиться саме їхня місцевість.

Під час гала-концерту ввечері відбулося нагородження переможців у номінаціях та святковий концерт за участю зірок естради Наталії Стець, Віктора Сов’яка, Олександра Квінти, Марини Фiжделюк. Після завершення гала-концерту розпочала свою роботу локація «Гуцульський движ», де всі охочі танцювали майже до ранку.

Третій фестивальний день співпав із Днем знань та Днем підприємця. З головної сцени дійства на стадіоні зі словами подяки учасникам, спонсорам та меценатам виступили ґазди фестивалю та здійснили традиційну передачу воза-естафети представникам Косівщини, які вже наступного року проводитимуть у себе наступний, XXVIІ Міжнародний гуцульський фестиваль. Всі учасники фестивалю, офіційні делегації та закордонні гості, а також підприємці, спонсори і меценати отримали пам'ятні подарунки від організаторів фестивалю.

Але на веселощами єдиними. Користуючись присутністю  закордонних гостей у неділю, 1 вересня, між Єкабпільською крайовою Думою (Латвійська республіка) та  Вижницькою районною радою, і аналогічно з Банилівською сільською громадою Вижницького району Чернівецької області підписано угоду про співпрацю. 

Більше фото та відео - на нашій сторінці у мережі Facebook