XXVI Міжнародний гуцульський фестиваль відзначився не тільки масовими культурними подіями, а й рядом важливих заходів, які покликані сприяти всебічному розвитку Вижницького району.

Так, в період проведення наймасштабнішого гуцульського дійства, на Вижниччині перебувала делегація з Екабпілського краю Республіки Латвія, на чолі з головою Екабпілської крайової думи Айварсом Ванагсом.

         Протягом всього фестивального дійства латвійські гості активно приймали участь у всіх масових заходах. Так, їхній танцювальний колектив взяв участь у показі гостей на святі гуцульської вбирі, концерті дружби, фольклорній номінації гуцульського фестивалю, гала-концерті та в концерті закриття XXVI Міжнародного гуцульського фестивалю.

         Нагадаємо, що минулого літа на Вижниччині вже перебували представники Екабпілського краю. Тоді відбувся ознайомчий візит щодо діяльності в галузі освіти. Відтак, протягом року тривали активні переговори щодо подальшої співпраці наших районів і в інших галузях, що в підсумку дозволило офіційно затвердити наміри про співпрацю Вижницького району та Екабпілського краю.

         Так, 01 вересня, відбулася офіційна зустріч голови Вижницької районної ради Михайла Андрюка з головою Екабпілської крайової думи Айварсом Ванагсом, за участю голови Банилівської сільської ради Василя Соломка.

         Під час зустрічі, сторони офіційно затвердили наміри зміцнювати дружні зв'язки і розвивати співпрацю в галузі місцевого управління, а також, в сферах господарської діяльності, освіти, культури, соціального захисту, спорту, туризму, охорони здоров'я і навколишнього середовища, підписавши Угоду про співпрацю між Екабпілською крайовою думою (Латвійська Республіка) і Вижницькою районною радою Чернівецької області (Україна).

         В ході зустрічі, було укладено аналогічну угоду і з Банилівською сільською радою.