Моделювання спроможних районів області вимагає широкого кола зацікавлених сторін. 1 жовтня за круглим столом обговорили перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Буковини. 

Захід організований Українською асоціацією районних та обласних рад за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні».
Серед модераторів — експерт Української асоціації з питань реформ місцевого самоврядування та територіальної організації влади Олександр Даниленко та головний юрисконсульт Олег Тимощук.

Участь у засіданні взяли голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк, голова Вижницької міської ради ОТГ Олексій Чепіль та голова Вашківецької міської ради ОТГ Микола Перч.

На засіданні йшлося про передумови для створення спроможних районів Чернівецької області та нову модель адміністративно-територіального устрою області на рівні районів, розроблену спеціалістами Української асоціації за результатами пропозицій представників органів місцевого самоврядування різних рівнів, наданих під час першого обговорення перспектив формування нової системи адміністративно-територіального устрою Чернівеччини.

Старт нового етапу реформи децентралізації означений у Плані заходів Уряду з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019–2021 рр., ухвалено 23 січня 2019 року.

Серед його ключових завдань — формування нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад і районів; передача (децентралізація) повноважень органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування та їх розмежування за принципом субсидіарності; створення належної ресурсної бази для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування; упорядкування системи державного контролю та нагляду за законністю діяльності органів місцевого самоврядування.

Відповідно до методичних рекомендацій Мінрегіону щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального (районного) рівня, в міністерстві розробили проект моделі адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Чернівецької області. Згідно із запропонованим проектом, область буде поділено на три об’єднані райони.

Михайло Андрюк мав змогу озвучити пропозиції Вижницького району щодо впровадження адміністративної реформи в частині формування адміністративно-територіальної одиниці субрегіонального рівня в Чернівецькій області, а саме - реформування Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів. Та наголосив, що враховуючи всі історичні факти та наведені ним переваги - найоптимальнішим варіантом є розміщення адміністративного центру цих трьох районів в місті Вижниця.