7 травня 2019 року, відбулось засідання Конкурсної Ради Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад, який проводиться Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, компанії ДТЕК та ПАТ "Концерн Галнафтогаз".

Прийом заявок здійснювався з 27 грудня 2018 до 15 березня 2019 року. Зі 142-х заявок, що надійшли до участі у конкурсі, до переліку переможців увійшли 35 проектів з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей у трьох пріоритетах "Збереження природної спадщини", "Популяризація історико-культурної спадщини", "Туризм".

Загальний бюджет проектів – 11,2 млн грн, в т.ч. грант – 8,1 млн грн.

29 проектів реалізовувалися на території одного регіону, тобто вони є обласними, та 6 міжобласних ініціатив – на території принаймні двох карпатських областей.

Переможцями конкурсу, що впроваджуватимуть унікальні ініціативи з доданою вартістю на мапі Карпат, стали 5 районних рад, 2 міста обласного значення, 5 ОТГ, 9 сільських рад та 14 неурядових організацій.

Серед проектів-переможців був спільний проект «Презентація автентичної карпатської кухні як історичного скарбу України та частини кулінарної спадщини Європи», який втілювали Радехівська районна рада Львівської області, Вижницька районна рада Чернівецької області, Верховинська РДА Івано-Франківської області та ГО «Ми в дії».

         Метою проекту є відновлення та пропагування українських автентичних страв місцевої кухні західних регіонів як історичного скарбу України на рівні з національними традиціями, українським фольклором, та сучасною музикою. Створення унікального гастрономічного туристичного маршруту між сусідніми регіонами Львівщини, Івано-Франківщини та Буковини, шляхом участі у регіональних фестивалях. Вижницька районна рада реалізовувала даний проект у співпраці з Вижницькою міською радою ОТГ.

Ключові результати проекту:

- Першим реалізованим заходом проекту стала участь Радехівських фольклорних колективів, а саме – чоловічого ансамблю «Просвіта» Тетевчиського старостинського округу та жіночого колективу «Кумасі» Бишівського старостинського округу Радехівської ОТГ у XVІI Регіональному фестивалі народної творчості «Калинові обереги», та проведення в рамках фестивалю майстер-класу з приготування автентичних страв місцевої кухні карпатського регіону. Також, гості з Львівщини презентували свою традиційну вишивку початку ХХ століття;

Гості та учасники фестивалю «Калинові обереги» мали змогу записати рецепт та процес приготування «Затертої капусти», що є автентичною стравою Радехівського району, та скуштувати традиційні страви Вижницького району – «Грибну юшку», «Начинку з білої муки», «Капронову начинку» та й на десерт посмакувати «Завиванцями» з узваром. Все це відбувалося під супровід виступів фольклорного колективу «Калинове гроно» Міліївського СБНТД та жіночого колективу «Кумасі» Бишівського старостинського округу Радехівської ОТГ. А активні відвідувачі презентації, які ще й поділилися своїми рецептами – отримали пам’ятні подарунки від організаторів.

Також, цього дня Вижниччину з робочим візитом відвідали голова Радехівської районної ради Львівської області Марія Климочко, заступники голови Радехівської міської ради ОТГ Володимир Шевчук та Юлія Кулич, працівники виконавчих апаратів обох рад та члени ГО «Ми в дії».

В ході зустрічі, було обговорено діяльність органів місцевого самоврядування в контексті впровадження реформи децентралізації, оглянуто окремі об’єкти інфраструктури села Іспас, та окреслено дорожню карту подальшої співпраці Вижницького та Радехівського районів.

Підсумком зустрічі, стало підписання угоди про співпрацю та взаємодію між Вижницькою та Радехівською міськими радами ОТГ. Приємно, що ж поміж запланованих результатів реалізації проекту, вдалося досягнути ще одного вагомого результату.

- другий етап реалізації проекту передбачав участь колективів з Радехівщини у гуцульському народному дійстві «Полонинське літо» 2019», що відбувалося в урочищі Запідок с.Верхній Ясинів Верховинського району Івано-Франківської області 16 червня, та знайомство з місцевою кухнею Верховинщини;

На фестивалі "Полонинське літо 2019" радехівчан представляв творчий колектив "Передзвін" Народного дому с. Корчин (худ. керівник Н. Шульган).

Тоді ж відбулося знайомство радехівчан з традиційною кухнею Верховинщини. Найбільше уваги було приділено традиційним сирам гуцулів. Будз, бринза, вурда… І це ще не повний список продуктів з молока овець та корів, які можна було скуштувати під час дійства та запитати рецепт приготування у місцевих жителів та підприємців.;

- А вже 27-28 липня, у місті Радехів Львівської області, пройшов найсмачніший фестиваль західної України - "Куховарня "RadoFest", який став ключовим заходом спільного проекту.

Гуцульський фольклор та кухню презентували – народний аматорський чоловічий хор с.Іспас (художній керівник Сергій Глушківський), Марія Ісопчук – художній керівник НАВА «Молодички-жартівнички», Михайло Ковалюк – директор Вижницького РБНТД, Ольга Дроняк – художній керівник Вижницького РБНТД та Євдокія Ковалюк – завідувачка з постановочної частини народного аматорського театру Вижницького РБНТД.

В межах першого фестивального дня, аматори Вижниччини дали концерт для гостей. З вітальним словом до присутніх звернувся очільник представницької влади району Михайло Андрюк. Хоровий та автентичний співи, гуцульський гумор та музика, автентична гуцульська та буковинська одежа нашого регіону нікого не залишили байдужими.

Відтак, відбувся заключний етап реалізації проекту, а саме – було презентовано автентичну кухню Вижниччини. Гості фестивалю мали змогу записати рецепт та процес приготування страви під назвою «Таємниця капустяної спокуси», та окрім того ще й скуштувати– голубців з крупами і шкварками, «Торбу гуцула», гуцульських «пирогів» з бринзою й грибною підливою, тощо. Все це частування відбувалося під спів гуцульських коломийок, що спричинило неабиякий фурор на локації.

Також, в рамках даного проекту участь у фестивалі взяли і представники Верховинського району Івано-Франківської області, які показали, як гуляють справжнє гуцульське весілля.

Варто зазначити, що окрім святкування, відбулася й робоча зустріч керівництва трьох районів-партнерів проекту – Радехівського, Вижницького й Верховинського, з виконавчою директоркою АОМС «Єврорегіон Карпати-Україна» Галиною Литвин. В ході зустрічі, було обговорено всі етапи реалізації відповідного проекту й узагальнено отриманий ефект від їх впровадження, та напрацьовано ряд ідей, які можуть лягти в основу нових спільних ініціатив. До зустрічі долучилися, також, голова Косівської районної ради Павло Ванджурак та голова Свалявської районної ради Мирослава Ливч.

Другий фестивальний день став не менш насиченим на події, адже було встановлено рекорд України з найбільшої кількості начинок до вареників. А голову райради Михайла Андрюка було включено до складу відповідної дегустаційної комісії.

Окрім того, відбувся показ автентичних строїв Львівщини, до участі в якому запросили і Вижниччину. Так, для присутніх було презентовано традиційний жіночий святковий стрій села Чорногузи. Дефілювала Марія Ісопчук – художній керівник НАВА «Молодички-жартівнички». Вишита «рукав’янка», запаска, завита по-святковому хустка, постоли, силянки - надзвичайно сподобались глядачам. Традиційна ноша гуцульського району одразу виділялася на фоні інших.

 

Детальнішу інформацію про реалізацію спільного проекту можна переглянути на офіційній сторінці Вижницької районної ради в соціальній мережі facebook – за хештегами #карпатські_ініціативи_в_дії та #презентація_карпатської_кухні.