Серед проектів-переможців був і новий спільний проект Косівської та Вижницької районних рад «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збереження одягових традицій», який є логічним продовженням нашого проекту, що був реалізований у минулому році.

7 травня 2019 року, відбулось засідання Конкурсної Ради Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад, який проводиться Асоціацією «Єврорегіон Карпати – Україна» за фінансової підтримки Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької обласних рад, компанії ДТЕК та ПАТ "Концерн Галнафтогаз".

Прийом заявок здійснювався з 27 грудня 2018 до 15 березня 2019 року. Зі 142-х заявок, що надійшли до участі у конкурсі, до переліку переможців увійшли 35 проектів з Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей у трьох пріоритетах "Збереження природної спадщини", "Популяризація історико-культурної спадщини", "Туризм".

Загальний бюджет проектів – 11,2 млн грн, в т.ч. грант – 8,1 млн грн.

29 проектів реалізовувалися на території одного регіону, тобто вони є обласними, та 6 міжобласних ініціатив – на території принаймні двох карпатських областей.

Переможцями конкурсу, що впроваджуватимуть унікальні ініціативи з доданою вартістю на мапі Карпат, стали 5 районних рад, 2 міста обласного значення, 5 ОТГ, 9 сільських рад та 14 неурядових організацій.

Серед проектів-переможців був і новий спільний проект Косівської та Вижницької районних рад «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збереження одягових традицій», який є логічним продовженням нашого проекту, що був реалізований у минулому році.

         Проект покликаний продовжити стале міжрегіональне співробітництво між двома сусідніми районами Івано-Франківської і Чернівецької областей у сфері збереження, розвитку та популяризації автентичної історико-культурної спадщини Гуцульщини, та на поширення досвіду реалізації подібних проектів серед інших регіонів Гуцульщини.

         Бенефіціари проекту:

  • Косівська районна рада Івано-Франківської області;
  • Вижницька районна рада Чернівецької області;
  • Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини (філіал Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського);
  • Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв;
  • Вижницький коледж прикладного мистецтва імені В.Ю. Шкрібляка;

 

Ключові результати проекту:

- створено освітньо-виставковий проект, який не має аналогів в Україні – вперше етнографічна виставка містить часткову адаптацію для осіб з вадами слуху;

- вперше проведено ґрунтовне дослідження народного гуцульського одягу першої половини ХХ ст. у населених пунктах Вижницького району; зібрано унікальний етнографічний матеріал, що ліг в основу двотомної етнографічної фото-книги та віртуального музею гуцульської моди;

- фахівцями Вижницького коледжу прикладного мистецтва ім..В.Ю.Шкрібляка, Косівського музею народного мистецтва па побуту Гуцульщини, Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва ЛНАМ розроблено детальні набори для вишивання автентичних жіночий та чоловічий сорочок І-ї половини ХХ ст. з Вижниччини та Косівщини, що використовуватимуться для інтерактивних лекцій та промоції Гуцульщини;

- з метою презентації міжрегіонального проекту та потенціалу організацій-партнерів щодо збереження та розвитку автентичних традицій і їх сучасних мистецьких інтерпретацій, під час проведення на Вижниччині ХХVI Міжнародного гуцульського фестивалю, проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Елементи нематеріальної культурної спадщини – сутнісна основа сучасних гуцульських традицій» та Свято гуцульської вбирі.

Продукти проекту:

- етнографічна виставка «Минуле і сучасність», аналогів якої немає в Україні, бо вона вперше містить часткову адаптацію для осіб з вадами слуху;

- етнографічні фото-книги «Історія моди передмістя Косова 1920-1950-х років» та «Одягові традиції Гуцульщини на Вижниччині» з матеріалами проведених досліджень в ході реалізації двох проектів 2018 та 2019 років;

- Віртуальний музей одягових традицій Гуцульщини - https://clothingtraditionsofhutsulshchyna.webnode.com.ua

- промоційний фільм «Одяг і час» відзнятий в 2018 році, відео-словник елементів гуцульського одягу та відео-екскурсія етнографічною виставкою перекладені на жестову мову.

 

Детальнішу інформацію про реалізацію спільного проекту Вижницької та Косівської районних рад «Популяризація історико-культурної спадщини Гуцульщини за межами етнорегіону, шляхом збереження одягових традицій» можна переглянути на офіційній сторінці проекту в соціальній мережі facebook – ОДЯГОВІ ТРАДИЦІЇ ГУЦУЛЬЩИНИ.