Впродовж травня місяця фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели для платників податків сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія». Темами для спілкування були сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку.

Яким чином ФО – співвласники житлової нерухомості, що перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити контролюючий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Чи існує можливість оформлення паспорта громадянина України вперше по досягненню 14-річного віку, якщо у особи з поважних причин немає документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, її батьків? Так, навіть за таких умов громадянина України  можна і потрібно документувати особу, яка досягла 14 років, першим паспортом у вигляді ID-картки.

Житель смт.Берегомет Вижницького району Петро Середюк успішно працював підприємцем з 1995 року, проте у листопаді 2022 року у зв’язку із перепадами електроенергії, у магазині сталася пожежа, внаслідок якої було пошкоджено частина майна та обладнання. Маючи неабиякий багаж знань управління магазином, все ж таки вирішив відновити діяльність та продовжити справу, взяв участь в урядовій програмі єРобота «Власна справа», пройшов усі етапи і отримав мікрогрант, що стало неабиякою підтримкою його бізнесу.

Для покращення доступу до адміністративних послуг для кожного українця, які на сьогодні проживають на території Іспанії, команда Державної міграційної служби у плідній співпраці з МВС, МЗС та нашими закордонними партнерами у тестовому режимі розпочинає роботу мобільних комплексів «Паспортного сервісу» у Мадриді.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (далі – РК).

До Чернівецького обласного центру зайнятості надійшло 29 заяв від роботодавців щодо отримання компенсаційних виплат за працевлаштування окремих категорій безробітних.

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області  нагадують, що з метою спрощення процедури заповнення платниками платіжної інструкції Міністерством фінансів України затверджено наказ від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (далі – Наказ №148), який набрав чинності з 01.04.2023. 

Одним із перших, хто у 2023 році отримав позитивне рішення на отримання гранту в рамках урядової програми єРобота «Власна справа»,  власник стоматологічної клініки Богдан Фіщук.

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, для надсилання листів (запитів, звернень тощо) в електронному вигляді  до контролюючого органу платник може скористатися меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (cabinet.tax.gov.ua).