Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки впроваджений з 1 січня 2016 року. Та попри досить довгий термін користування цим документом, дотепер не всі українці володіють повною перевіреною інформацією щодо процедури його оформлення, умов користування, термінів зберігання тощо. Спробуємо заповнити ці пробіли у знаннях, застосувавши бліц-формат.

Звертаємо увагу випускників навчальних закладів та осіб, які планують здавати Національний мультипредметний тест, що цьогорічну сесію НМТ заплановано на 05-23 червня та 11-24 липня.

Один з популярних міфів, що досі поширений серед українців – теза про обов’язковий обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ІD - картку. Однак міграційне законодавство чітко регламентує випадки, коли це дійсно необхідно. Зокрема, паспорт громадянина України у вигляді книжечки підлягає обміну на ІD-картку, якщо:

Невеличкий шматок пластика, розмірами подібний до звичайної банківської картки, за кількістю переваг не лише перевищує всі попередні зразки паспортів, що діяли на території України, а й чимало сучасних представницьких документів інших країн.

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг для проведення розрахункових операцій через ПРРО можуть обрати WEB-версію безкоштовного програмного забезпечення ДПС «Програмний реєстратор розрахункових операцій ПРРО (WEB-ВЕРСІЯ) Державної податкової служби України» (далі – ПЗ «ПРРО WEB-ВЕРСІЯ ДПС»), що працює через веб-браузер (веб-застосунок), та розроблене на основі сучасних веб-технологій.
Керівництво користувача ПЗ «ПРРО WEB-ВЕРСІЯ ДПС» розміщено у банері «Програмні РРО» на вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha).

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що з 1 квітня 2023 року в платіжній інфраструктурі України запроваджено міжнародний стандарт ISO 20022, який є основою функціонування європейських платіжних систем. Умови для переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт встановлені Законом України від 30 червня 2021 року № 1591-IX «Про платіжні послуги». Тож з 1 квітня 2023 року усі міжбанківські платіжні операції в гривні здійснюються з переходом на щоденне опрацювання переказів в національній валюті, включаючи вихідні та святкові дні. Тобто ДПС отримує від Казначейства інформацію про надходження на бюджетні/небюджетні рахунки також у вихідні та святкові дні. 

З початку 2023 року платники податків Чернівецької області, які звернулись до сектору реєстрації користувачів Головного управління ДПС у Чернівецькій області отримали 2096 «електронних підписів». 

У першому кварталі 2023 року правом на отримання інформації, якою володіє податкова служба області скористались 42 платника податків. Серед запитувачів: 30 фізичних осіб-підприємців (уповноважених осіб), 4 суб’єктів господарювання-юридичних осіб, 7 запитів від  представників засобів масової інформації. 1 запит переадресовано від інших органів виконавчої влади як розпоряднику інформації. Відтак, за результатами розгляду даних звернень, всі запити розглянуто податківцями у терміни згідно вимог чинного законодавства України. Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Іноземці та особи без громадянства, які служать або служили в Збройних Силах України, Національній гвардії або Державній спеціальній службі транспорту!

З УСІХ ПИТАНЬ подання звернень щодо врегулювання статусу проживання на території України, отримання громадянства України або дозволу на імміграцію просимо звертатися за номерами телефонів центрального апарату ДМС: +38 (044) 365-03-83, +38 (044) 365-32-42.