Найрізноманітніші запитання надходять від наших відвідувачів у коментарях до сторінок міграційної служби у мережі «Фейсбук» та на номер телефону «Гарячої лінії» УДМС у Чернівецькій області (0372) 55-04-61. Пропонуємо чергову добірку відповідей на найпоширеніші з них.

Розпочато попередній збір інформації на здавання зразків ДНК для громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які знаходяться за кордоном і бажають розшукати близьких осіб, зниклих безвісти на території України.

Проєкт з пошуку та ідентифікації осіб, зниклих за особливих обставин, реалізується МВС спільно з ДМС України, Національною поліцією України та International Commission on Missing Persons - ICMP. 

У 2023 році 270 заявників отримали позитивне рішення на отримання мікрогранту в рамках урядової програми єРобота «Власна справа». Підприємці мають намір створити 565 робочих місць.

Серед отримувачів мікрогрантів – 226 діючих підприємців та 11 юридичних осіб, які розширюють власну справу. А також 33 підприємців, які створюють власну справу.

У 2023 році фахівці Чернівецького обласного центру зайнятості видали 532 ваучери для підняття конкурентоспроможності окремим категоріям громадян.

Строк перебування іноземців, які є громадянами держав з візовим порядком в’їзду, а також осіб без громадянства обмежено терміном дії візи. Тобто, іноземець чи особа без громадянства може тимчасово перебувати на території України протягом наданого візою дозволеного строку перебування, але не більше ніж до останнього дня строку дії візи.

На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області нерідко надходять запитання щодо персоналізації паспорта громадянина України у вигляді ID-картки та паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Дозвонювачі також запитують – чи дійсні паспорти, які після друку та присвоєння номера документа з’являються у мобільному застосунку «Дія».

Згідно законодавства кожна особа, персональні дані якої внесені до Єдиного державного демографічного реєстру (ЄДДР), має право на безоплатне отримання довідки про внесення інформації до Реєстру та видані документи.

На Буковині ще 90 учасників урядової грантової програми єРобота «Власна справа» отримали позитивне рішення. У планах майбутніх та діючих підприємців створити майже 200 робочих місць.

Загалом з початку року гранти отримали 360 осіб, частина з них започатковує власну справу, решта розширюють діючий бізнес. 

На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій та в коментарях до сторінок у мережі «Фейсбук» надходить чимало запитань порядку оформлення паспортних документів, запису в електронну чергу та оплати за адміністративні послуги. Надаємо добірку відповідей на найбільш поширені запитання наших дописувачів та дозвонювачів.

Наші дозвонювачі на «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області на номер (0372) 55-04-61 нерідко запитують: коли можна подавати документи для обміну паспорта громадянина України у зв’язку з закінченням терміну його дії?

Документи для обміну паспорта громадянина України можуть бути подані до підрозділу УДМС у Чернівецькій області продовж одного місяця до дати закінчення строку його дії. У такому випадку паспорт після прийому документів повертається особі до отримання нового документа.