У Чернівецькій обласній службі зайнятості, станом на 27 листопада 2023 року, зареєстровано понад 700 вакансій. З них понад 150 пропозицій роботи для фахівців економічної сфери.

В умовах воєнного стану наявність документа, що посвідчує особу, є одним з важливих безпекових факторів, що легалізує перебування на території України та гарантує людині належний соціальний захист.

Ті, хто не можуть отримати паспортний документ у зв'язку з тим, що не є громадянином будь-якої держави, мають право звернутися до підрозділу міграційної служби із заявою про визнання особою без громадянства, незважаючи на законність чи незаконність перебування на території України.

Станом на 19 жовтня 2023 року у базі даних Чернівецької обласної служби зайнятості 745 вакансій. 26 пропозицій роботи з оплатою від 20 до 50 тис. грн.  75 – з оплатою від 15 до 20 тис. грн,  249 –  з оплатою від 10 до 15 тис. грн.

У Чернівцях розпочався форум «Сучасний бізнес на Буковині: державна фінансова підтримка та міжнародні ініціативи», організатором  якого є  Чернівецький обласний центр зайнятості за підтримки Представництва Агентства ООН у справах біженців в Україні.

У Форумі беруть участь представники органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, провідних банківських установ, успішні підприємці та роботодавці, які зацікавлені в економічному розвитку Буковини. А також представники міжнародних  та національних  організацій та фондів, що сприяють у реалізації бізнес-проектів на території нашого краю.

Дозвонювачі «Гарячої лінії» Управління ДМС у Чернівецькій області (0372-55-04-61) нерідко цікавляться станом готовності паспортного документа, термін виготовлення якого сплив. Бо відповідний електронний сервіс на сайті ДМС України (https://dmsu.gov.ua/services/docstate.html) досить часто може видавати статус «Інформації не знайдено».

«Чи передбачені адміністративні стягнення за несвоєчасне оформлення першого паспорта громадянина України у вигляді ID-картки?», – з таким запитанням на «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області звернулася мати 14-річного підлітка.

Відповідно до вимог ч. 1, 2 ст.  21. Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»:

Від початку 2023 року 821 внутрішньо переміщена особа скористалися послугами Чернівецької обласної служби зайнятості. Статус безробітного мали 641 ВПО. Вдалося знайти роботу на Буковині для 237 переселенців.

Найбільше ВПО знайшли роботу у Чернівецькому районі – 179, у Дністровському районі – 51 та у Вижницькому –  7 людей.

Чернівецька обласна служба зайнятості у січні-вересні 2023 року видала 445 ваучерів для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці окремим  категоріям громадян.

Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко розказала, що за результатами дискусій з правоохоронними органами, розроблений законопроєкт, що врегульовує питання статусу іноземців, які зараховані в ДФТГ (Добровольче формування територіальної громади) або ТРО (Сили територіальної оборони), та багато інших питань.

На «Гарячу лінію» Управління ДМС у Чернівецькій області (0372-55-04-61) нерідко надходять запитання щодо документування військовослужбовців, які перебувають вдома у короткострокових відпустках і не завжди мають час дочекатися готового паспорта.