Голова ДМС пояснила різницю між статусом «біженця» та «тимчасовим захистом» українців за кордоном. Окремі частини, «вирвані» із цілісного контексту недавнього інтерв’ю голови ДМС України Наталії Науменко для ЗМІ, стали об’єктом для численних коментарів та подальших маніпуляцій. Йдеться про розуміння і сприйняття поняття «біженець».

В рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен!» впродовж вересня фахівці Чернівецької обласної служби зайнятості провели для внутрішньо переміщених осіб 93 інформаційно-консультаційні заходи.

На «Гарячу лінію» УДМС у Чернівецькій області на номер 0372-55-04-61 та  на сторінку ДМС України у мережі «Фейсбук» за посиланням https://www.facebook.com/dmsu.gov.ua надходить чимало звернень щодо порядку оформлення паспортних документів. Пропонуємо добірку відповідей на низку таких запитань.

Державний центр зайнятості оприлюднив результати розгляду заяв за урядовою програмою «Грант для ветеранів та їх подружжя». Переможцями чергової хвилі стали 19 ветеранів або членів родин учасників бойових дій.

Серед переможців – підприємець з Дністровського району Чернівецької області, який займається бізнесом в сфері сільського господарства. Грантові кошти підприємець планує витратити на придбання обладнання для переробки соняшника на олію.

Законодавство України не визначає кінцевої дати чинності паспортів громадянина України зразка 1994 року. Однак передбачений чіткий перелік вимог, коли обмін наявного паспорта на новий є обов’язковим.

Зокрема, обмін паспорта здійснюється у разі:

Урядом затверджено новий Порядок продовження строку перебування та тимчасового проживання, продовження та скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, яким передбачено проставляння нових відміток про продовження строку перебування та тимчасового проживання у паспортних документах іноземця або особи без громадянства.

Під час подання заяви-анкети на оформлення паспорта громадянина України вперше особа подає оригінали документів, що підтверджують громадянство та посвідчують особу батьків або одного з них, які на момент народження особи перебували у громадянстві України (для підтвердження факту належності особи до громадянства України).

З початку року 177 буковинців отримали позитивне рішення на отримання мікрогранту в рамках урядової програми єРобота «Власна справа». Грантові кошти допоможуть розпочати власну справу для 23 заявників, решті – 147 підприємцям та 7 юридичним особам – розширити бізнес. Загалом у Чернівецькій області заплановано  створити 380 робочих місць.

Розпочалася Всеукраїнська інформаційна кампанія «Робота для ВПО: ти потрібен!», метою якої є допомога внутрішньо переміщеним особам працевлаштуватися та інтегруватися в  місцеві громади.

Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко в інтерв’ю журналістам зазначила, що питання перебування в Україні іноземців, які воюють на її стороні, врегульовується ще з 2014 року, коли з'явились добровольчі формування, що не мали законодавчо закріпленого статусу.