Від початку року на Буковині українці зі статусом ВПО відкривають власні справи та розширюють бізнеси. За цей час через урядову програму єРобота «Власна справа» переселенці отримали близько 2 млн гривень на свої проєкти.

Паспорт  громадянина України у формі ID-картки, строк дії якого закінчився за 30 днів до або після 24 лютого 2022 року, та паспорт громадянина України зразка 1994 року,  до якого в аналогічні терміни не вклеєно актуальне фото по досягненні 25- чи 45-річного віку, в умовах війни є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України і підлягають обміну або вклеюванню нових фото впродовж 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану. Тобто, ці документи дійсні не тільки доки триває воєнний стан, а й протягом місяця після його скасування чи припинення, після чого ID-картку треба буде обміняти, а чергову фотокартку вклеїти у паспорт-книжечку.

Звертаємо увагу буковинців, внутрішньо переміщених осіб, іноземців та осіб без громадянства, які проживають на території Чернівецької області, що на період дії в Україні воєнного стану скасовано святкові неробочі дні.

На виконання Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» Управління та територіальні підрозділи ДМС у Чернівецькій області працюють в штатному режимі згідно визначеного графіка роботи.

Чернівецька обласна служба зайнятості в січні-серпні поточного року видала 390 ваучерів для підняття конкурентоспроможності окремим категоріям громадян.

Зокрема, ваучери отримали:

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон), крім змін до Податкового кодексу України, вносено зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), а саме: щодо розмірів штрафних (фінансових) санкцій за порушення використання реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій на період з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022.

Іноземці та особи без громадянства, які служать або служили в Збройних Силах України, Національній гвардії або Державній спеціальній службі транспорту!

З УСІХ ПИТАНЬ подання звернень щодо врегулювання статусу проживання на території України, отримання громадянства України або дозволу на імміграцію просимо звертатися за номерами телефонів центрального апарату ДМС: +38 (044) 365-03-83, +38 (044) 365-32-42.

Фахівці Головного управління у Чернівецькій області звертають увагу на заповнення окремих позицій у податкових деклараціях з плати за землю (земельний податок та/ або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) (форма Декларації затверджена наказом Міністерства фінансів України 16 червня 2015 року №560 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 18 лютого 2022 року №83))

За січень-липень 2023 року місцеві бюджети Чернівецької області поповнились на 285,5 мільйона гривень земельного податку, зокрема у липні територіальні громади отримали 56 мільйонів гривень.   Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Станом на 22 серпня 2023 року у базі Чернівецької обласної служби зайнятості зареєстровано майже 600 вакансій. Найбільша кількість пропозицій роботи для водіїв та слюсарів.

Зокрема, роботодавці потребують 37 водіїв, а також трьох водіїв тролейбусів та двох трактористів. Також ринок праці Буковини потребує 24 слюсарів різних напрямів діяльності: з експлуатації та ремонту газового устаткування, з аварійно-відновлювальних робіт, з механоскладальних робіт, з ремонту рухомого складу, з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електроніка) та ін.