У зв’язку з прийняттям Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219) у Головному  управлінні ДПС у Чернівецькій області про особливості відновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) підготували для вас коротке роз'яснення .

Понад 1260 підприємств, установ та організацій області у січні-липні цього року подали інформацію про 3740 вільних посад.

За видами економічної діяльності найбільша кількість вакансій надійшла від роботодавців переробної промисловості (20,4%), оптової та роздрібної торгівлі (17,6%), сфери освіти (10,8%),  охорони здоров’я (10,1%), сільського, лісового та рибного господарства (8,7%), установ державного управління й оборони та сфери транспорту та складського господарства (6,4%), галузі будівництва (3,5%).

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, розроблену Державною міграційною службою, яка врегульовує процедуру внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян з тимчасово окупованих територій (ТОТ) України, а також територій, на яких ведуться або велися бойові дії до відповідних реєстрів. А саме:

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що роботодавці, який наймають працівників на роботу зобов’язані перш за все укласти з найманим працівником трудову угоду (контракт, договір) у письмовому вигляді, видати наказ чи розпорядження про прийняття працівника на роботу та повідомити про це територіальний орган Державної податкової служби за місцем обліку платника єдиного внеску.

Міністерство цифрової трансформації України запустило одну з найпопулярніших послуг в застосунку та на порталі «Дія». Відтепер українці можуть зручно та швидко змінити місце реєстрації без жодних черг та очікувань у держустановах.

Наразі сервісом можуть скористатися жінки, діти та чоловіки непризовного віку. Розширення послуги для чоловіків призовного віку наразі в розробці командами Мінцифри та Міноборони.

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, Закон №3219 не вносить змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОП з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Тож з 1 серпня 2023 року ці пільги також діють.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області повідомляють, що за сім місяців 2023 року суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих бюджетів Буковини понад 442,2 млн грн єдиного податку. Порівняно з аналогічним періодом 2022 року надходження цього платежу зросли майже на 77,6 млн гривень. 

30 липня, в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми, започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю ООН.  Цей день покликаний звернути увагу на глобальну проблему, важке становище жінок, чоловіків та дітей, які стали жертвами тяжкого злочину.

Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) – про це у своєму коментарі для ЗМІ повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.