Раніше в це свято згадували в основному партизанів Другої світової війни. Але з 2014 року, а ще більше з 2022 року багато партизан з'явилося серед наших сучасників. Ці хоробрі люди протистоять озброєним солдатам на тимчасово окупованих росією територіях.
Під час Другої світової війни на українських територіях в тилу нацистів діяло близько 200 тисяч партизанів. Радянська пропаганда часто замовчувала подвиги українських партизанів. Тим часом, повстанці завдавали великих втрат армії Гітлера, сприяли швидкому просуванню Радянської Армії та деокупації українських міст.
Після початку повномасштабної війни з росією українські партизани показують дива відваги на окупованих територіях. Вони регулярно нагадують окупантам, що ті перебувають на українській землі.
 
Тож вклоняємося пам'яті героїв, які не шкодували життя в боротьбі за нашу свободу в воєнні роки. Дякуємо українським партизанам за мужність, відданість та хоробрість. Вони дали нам приклад мужності, героїзму і любові до України. Слава героям!
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк