На Буковині ще 12 заявників отримали позитивне рішення Державного центру зайнятості на отримання мікрогранту за програмою «Власна справа». Наразі опрацьовані заяви, які подані у період з 17 по 30 червня 2024 року.

Ознайомитися з переможцями цього періоду можна тут.

Хто має таке право, які пільги передбачені та які документи для цього потрібні, розповіли фахівці Безоплатної правничої допомоги (БПД).
✔️Хто має право на отримання пільг:
- учасники бойових дій - 75% знижки
- учасники війни(визначені статтями 8, 9 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») - 50%
- особи з інвалідністю внаслідок війни - 100%

Екватор літнього відпускного сезону, тож в підрозділах міграційної служби спостерігається звичний для цієї пори підвищений попит на адміністративну послугу з оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Для чернівчан ситуація ускладнена тим, що з технічних причин тимчасово припинив прийом громадян з надання паспортних послуг ЦНАП Чернівецької міської ради. Наразі в обласному центрі є три адреси, де можна отримати таку послугу: в Управлінні УДМС на Шептицького, 25, в Чернівецькому відділі УДМС по вул. Руській, 248-М та «Паспортному сервісі «Документ», розташованому за адресою: м. Чернівці, вул. Руська, 31-А.

Окремий розділ «Довідника безбар’єрності» (https://bit.ly/3wdrgnO) «Гайд безбар’єрних подій» містить правила, яких варто дотримуватися продавцям/ надавачам послуг/представникам служб охорони під час спілкування з відвідувачами з особливими потребами.

В рекомендаціях зокрема зазначено:

«Учасники маркету/ надавачі послуг/ працівники служб охорони мають дотримуватися правил доступності, безбар’єрності і толерантності. Важливо практикувати, застосовувати, а також не забувати регулярно оновлювати свої знання.

На Буковині ще 16 заявників отримали позитивне рішення Державного центру зайнятості на отримання мікрогранту та ще одне позитивне рішення на «ветеранський грант».

Ознайомитися з переможцями можна тут.

Більшість підприємців будуть розширювати власну справу, і лише одна переможниця розпочне власну справу та відкриє кав’ярню у с.Бояни.

На «Гарячу лінію» Управління ДМС в Чернівецькій області на номер: (0372)-55-04-61 надходить чимало запитань щодо можливості якнайшвидшого оформлення закордонного паспорта. Ділячись власним гірким досвідом вимушеного повернення з пунктів перетину кордону через завершені терміни дії паспортних документів та відповідно – зрив запланованих поїздок, дозвонювачі запитують: чи можна швидко вклеїти фото дітей до паспортів батьків або продовжити термін дії закордонного паспорта.

Нагадуємо, що такі послуги надавалися лише в перші місяці війни у зв'язку з надзвичайною ситуацією, що виникла в Україні через повномасштабне вторгнення рф та масову еміграцію за кордон мешканців східних регіонів. Це був вимушений крок, на який Уряд спільно з ДМС України пішли заради забезпечення можливості якнайшвидшого перетину кордону людям, котрі мали на руках закордонні паспорти із завершеним терміном дії. Також це робилося з метою зниження навантаження на єдине в країні підприємство, що здійснює друк паспортних документів – Поліграфкомбінат «Україна».

В умовах війни та вимушеної міграції мільйонів українців за кордон чимало наших співгромадян на чужині стають батьками та стикаються з питанням визначення громадянства дитини.

Попри відому для багатьох країн практику автоматичного надання громадянства дітям  іноземців за  правом народження, для держави Україна  такі малята залишаються нашими громадянами. Адже в українському законодавстві громадянство особи пов’язується насамперед із громадянством батьків чи одного з них на момент народження.

Учасник бойових дій Віталій Бакрев з Чернівців, після втрати ноги на війні, вирішив розпочати власну справу. За власні кошти відкрив магазин квітів та святкового оформлення у с.Магала, а за кошти мікрогранту за урядовою програмою єРобота «Власна справа» нещодавно відкрив у Чернівцях студію яскравих емоцій «Фенікс».

Віталій кілька разів  подав документи через Дію на «ветеранський грант», щоб реалізувати мрію, проте під час подачі документі виникали труднощі - його посвідчення учасника бойових не підтягувалося Дії. Це не зупинило чоловіка, і  ветеран подався на мікрогрант на суму 250 тис.грн

До регіонального офісу – центру роботи з мікро- та малим бізнесом «Зроблено в Україні» у Чернівцях вже звернулися майже 200 осіб, які планують створювати або розширювати бізнес. З них 23 вже подали документи на отримання гранту за програмою «Власна справа» або на «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей».

До офісу також звернулися 26 учасників  бойових дій або членів їх сімей, які мають намір отримати «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей». Семеро  з них це діючі підприємці, які мають намір розширити власну справу за допомогою гранту, решта – ті, що бажають відкрити.

16 липня 2024 року вдруге відбувся неформальний нетворкінг для представників бізнесу на базі регіонального офісу – центру роботи з мікро- та малим бізнесом «Зроблено в Україні».

Впродовж місяця відбулося онлайн опитування щодо тем, які цікавлять учасників бізнесу. В опитуванні взяли участь понад 50 підприємців як діючих так і новачків. Більшість респондентів зацікавлені в проведенні таких заходів. За результатами опитування визначено спікерів та теми для обговорення на зустрічі.