Сьогодні, у Чернівцях відбувся круглий стіл на тему: «Участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві в рамках процесу вступу до Європейського Союзу».
Учасниками дискусії стали українські урядовці, народні депутати, представники виконавчої влади та місцевого самоврядування, науковці тощо.
Від Вижниччини учасниками засідання стали голова районної ради Михайло Андрюк та голови й представники семи територіальних громад району.
Захід організований Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за сприяння та підтримки проєкту «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування («ГОВЕРЛА») Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
Модерував захід Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету ВРУ.
Відтак, посадовці обговорили стан та перспективи розвитку міжнародного територіального співробітництва, досвід та географію міжнародного співробітництва територіальних громад України, участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві.
Неабияку дискусію викликав підготовлений до другого читання проект Закону України "Про міжнародне територіальне співробітництво України", де повноцінними суб'єктами співробітництва нарешті визнано й районні ради.
Варто зазначити, що дана поправка до закопроекту, була включена завдяки конструктивній аргументації Української асоціації районних та обласних рад. Минулого року голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк у складі делегації від УАРОР презентував досвід діяльності районної ради в галузі міжнародного співробітництва та був одним з тих, завдяки кому цю пропозицію таки включили до законопроекту #9450.
Згідно озвученої статистики, Буковина активно співпрацює із державами Європейського Союзу, адже її партнерські взаємини ґрунтуються на 80-и угодах різного рівня, а географія партнерств налічує 15 країн.
На районному рівні в Чернівецькій області діє 11 угод про міжнародне співробітництво, з яких 7 - підписала Вижницька районна рада і 62 угоди про побратимство укладено в області на рівні громад.