Друга світова війна, яка тривала від 1939 до 1945 року, вважається найкривавішою в історії людства. На території України в ті часи велося чимало жорстоких битв. А тому важливо пам'ятати про ті величезні жертви, які принесла перемога над нацизмом.
Цього дня згадують не лише бійців, які загинули під час Другої світової війни, а також безневинних її жертв: дітей, цивільних, остарбайтерів.
Лише в Україні під час війни 1939-1945 років загинуло понад 8 млн людей.
Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.
Символом пам’яті про Другу світову війни та її жертв в Україні та Європі є мак пам’яті.
Друга світова війна тривала шість років, а участь в ній взяла 61 держава. Перемога над нацизмом була здобута внаслідок неймовірної концентрації всіх сил, взаємодопомоги, консолідації і мобілізації суспільства, солідарності народів та повного перелаштування економічного, політичного і соціального життя в інтересах боротьби зі злом. Ця історія добре ілюструє, в який спосіб спільноти досягають важливих перемог.
Українці зі зброєю в руках зараз знову захищають Європу і дають шанс на побудову більш тривкого миру і створення нової, справедливішої, світової системи безпеки. Умовою для цього є перемога над росією, відновлення територіальної цілісності України та унеможливлення майбутньої агресії російського імперіалізму проти будь-кого на планеті.
Вічна пам’ять всім хто загинув в роки Другої світової війни...
Пам'ятаємо й тих, хто відав життя за незалежність України в наш час...
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк