Ця дата є річницею народження Жана-Анрі Дюнана, який народився 8 травня 1828 року. Він був засновником Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) і першим лауреатом Нобелівської премії миру.
Основна роль МКЧХ була координуючою. Але поступово організація все більше залучалася до польових операцій, оскільки стала очевидною потреба в нейтральному посереднику між воюючими сторонами.
На початку Першої світової війни, ґрунтуючись на досвіді інших конфліктів, МКЧХ відкрив Центральне агентство у справах військовополонених у Женеві, щоб відновити зв’язки між полоненими солдатами та їхніми родинами.
У 1918 році організація закликала воюючі сторони відмовитися від використання зброї, яка спричиняла надзвичайні страждання та вперше відвідала політичних в’язнів в Угорщині.
У міжвоєнний період МКЧХ переконав уряди прийняти нову Женевську конвенцію в 1929 році, щоб забезпечити більший захист військовополонених. Але, незважаючи на очевидні ширші загрози, пов’язані з сучасною війною, їм не вдалося вчасно погодити нові закони для захисту цивільного населення, щоб запобігти звірствам Другої світової війни.
Під час Другої світової війни діяльність організації значно розширилася, оскільки вона намагалася допомагати та захищати жертв з усіх боків. МКЧХ і Ліга товариств Червоного Хреста (створена у 1919 році) працювали разом, щоб доставляти вантажі допомоги по всьому світу, охоплюючи як військовополонених, так і цивільних. Делегати МКЧХ відвідали військовополонених по всьому світу та допомогли обмінятися мільйонами послань Червоного Хреста між членами сімей. Протягом багатьох років після війни МКЧХ розглядав запити про новини про зниклих безвісти близьких.
У 1949 році за ініціативою МКЧХ держави домовилися про перегляд існуючих трьох Женевських конвенцій (що стосуються поранених і хворих на полі бою, жертв війни на морі, військовополонених) і додавання четвертої: для захисту цивільних осіб, які живуть під окупацією противника. Конвенції забезпечують основний мандат МКЧХ у ситуаціях збройних конфліктів.
17 лютого МКЧХ відзначила 161 рік роботи і на сьогодні працює в 100 країнах світу та має понад 21 000 працівників. Гуманітарна організація працює задля того, щоб незважаючи на постійну появу нових видів зброї та технологій, нейтральний, неупереджений та незалежний характер її роботи був зрозумілим для всіх.
У ситуаціях збройних конфліктів МКЧХ координує діяльність національних товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця і об'єднуючою їх Міжнародною Федерацією.
З 2014 року МКЧХ працює в Україні та має понад 600 працівників. Тісно співпрацюючи з Товариством Червоного Хреста України та партнерами з Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, організація посилює заходи реагування на величезні гуманітарні потреби в Україні.
Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну МКЧХ прагне допомогти тим, хто найбільше страждає від міжнародного збройного конфлікту. До цього входить, зокрема, робота, спрямована на закликання до дотримання міжнародного гуманітарного права та інших діючих норм включно з захистом цивільних осіб та життєво необхідних послуг.
Від щирого серця вітаю Вас із Всесвітнім Днем Червоного Хреста та Червоного Півмісяця і висловлюю глибоку вдячність за Вашу самовіддану працю, любов до людей, небайдужість, милосердя та чуйність, за надання допомоги у скрутних ситуаціях, оптимізм та віру в краще майбутнє.
 
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк