«Чи може стати кулінарія причиною єднання громади, спричинити повернення до обрядової пам’яті? Так, якщо ідеться про народну кулінарію як невід’ємну складову національної культурної спадщини.» - саме так висловлюється про видавничий проєкт «Смаки Буковини» автор текстів цього фундаментального видання – заслужений діяч мистецтв України, директор Буковинський центр культури і мистецтва, етнолог Микола Шкрібляк.
Аби вкотре привернути увагу громадськості до важливості збереження та популяризації історико-культурної спадщини Вижницького району, як єдиного представника етнорегіону Буковинська Гуцульщина, у Вижницькій публічній бібліотеці сьогодні відбулася презентація книги "Смаки Буковини" та дегустація традиційних страв нашого регіону, приготованих за рецептами з книги, які є національним надбанням не тільки нашого краю, а й України зокрема.
На жаль автор книги не зміг особисто приїхати на презентацію у Вижницю, але від його імені презентували книгу та однойменний гастрономічний проект його учасниці – Наталія Вятковська та Ольга Іпатій.
За їхніми словами даний проєкт втілювала творча команда БЦКМ у тісній співпраці з працівниками сфери культури нашої області та з кращими майстрами традиційної кухні Буковини. 36 експедицій, понад 10 тисяч кілометрів дороги, спілкування з 71-м кухарем дали свій результат – 129 традиційних буковинських страв потрапили до унікального гастрономічного путівника, який, окрім рецептів, наповнили етнологічні нариси Миколи Шкрібляка. Як і коли людина приходить до розуміння і цінування власної традиції – це і є головний лейтмотив книжки. Атмосферні світлини дизайнерки проєкту Кіри Ставчанської, які стали основою книжки «Смаків Буковини» та однойменної сторінки у соцмережі «Смаки Буковини» , «провокують» читача здійснити таку ж мандрівку і пізнати народну кулінарію зблизька.
У часи війни, суспільство як ніколи єднається навколо мови, традицій, повернення до обрядової пам’яті та історії власного роду. Сьогоднішня презентація видавничого проекту «Смаки Буковини» - це і благодійний захід, на якому організатори збирали кошти на потреби ЗСУ.
Презентація, поєднала на спільній зустрічі майстрів-кухарів Вижницького району, представників місцевої та районної влади, поціновувачів традицій та гостей краю.