Всім добре відомо, що будь-які медичні процедури, навіть, здавалося б, найпростіші, можна довіряти тільки професіоналам з певною кваліфікацією та досвідом. І попри те, що медсестри не призначають лікування самостійно, а лише виконують приписи лікарів, від їхньої роботи залежить здоров’я пацієнтів, а інколи й життя. Особливо це помітно в умовах війни.
Без сумніву, представники цієї відповідальної й нелегкої професії заслуговують на власне свято, тому щороку 12 травня, відзначається Міжнародний день медичних сестер (International Nurses Day).
Дане свято було встановлене у 1971 р. з ініціативи Міжнародної ради медсестер, утвореної із сестер милосердя 141 країни світу.
Свято зʼявилося на честь дня народження Флоренс Найтінгейл (1820-1910) – англійської сестри милосердя, яка під час Кримської війни організувала в Туреччині медичний догляд за пораненими військовослужбовцями союзників у складі Франції, Великої Британії, Османської імперії та Сардинії.
Разом із 40 помічницями організувала в зоні бойових дій роботу шпиталя, який допомагав пораненим. Після війни, у 1860 р. вона організувала у Англії школу для підготовки медсестер, що стала прообразом шкіл, що пізніше організовуватимуться по цілому світу.
Міжнародний день медичної сестри в Україні почали відзначати у 1997 р. Ініціаторами стали МОЗ та Асоціація медичних сестер України.
Вітаємо усіх медичних працівників Вижниччини та усієї України. Ваша велика місія є надзвичайно важливою в умовах російсько-української війни. Ви є медичними ангелами для наших військовослужбовців.
Мирного неба над головою та якнайшвидшої Перемоги!
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк