В цю дату вшановується щорічний День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу.
Нелюдський акт депортації в 1944 році призвів до незліченних жертв. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей, було знищено цілі родини, скалічено сотні тисяч людських життів, в одну мить цілий народ позбавили найціннішого – Батьківщини, права жити на своїй землі, сповідувати свої традиції та бути вільними. Тоді це був свідомий злочин проти народу та людяності.
Історія, на жаль, повторюється. З окупацією Кримського півострова 2015 року корінне населення знову зіштовхнулося із системним тиском, репресіями за національною ознакою. Ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.
Відновивши суверенітет та територіальну цілісність України на Кримському півострові ми убезпечимо світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам, вбережемо українців, кримських татар та інші національності від повторення подібних трагедій.
Пам’ятаємо жертв трагедії та віддаємо шану всім, хто постраждав від дій тоталітарної влади. У єдності боремося за наше спільне майбутнє, відвойовуємо кожен клаптик своєї землі, відстоюємо своє право на самовизначення.
Крим - це Україна!
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк