Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% – українці). Величезну кількість із них розстріляли, всі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже три мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.
Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священників, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинились сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках.
Упродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.
Росія не припиняє своїх репресивних та насильницьких дій до українців починаючи з 2014 року, а також посилює їх після повномасштабного вторгнення з 24 лютого 2022 року.
Так само, як і сторіччя тому, рф застосовує репресії до українців на тимчасово окупованих територіях, незаконно тримає у тюрмах сотні політв'язнів. Ворог облаштовує катівні, проводить розстріли невинних людей без суду та слідства, влаштовує фільтрації та депортації для українців.
Пам’ять про жертв політичних репресій є важливою частиною сьогодення. Відновлення історичної правди, реабілітація жертв репресій та їх гідне вшанування – ключове завдання для українського суспільства.
Цей день нагадує нам про ціну свободи та необхідність захищати права людини і демократичні цінності.
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк