Вважається, що слов'янська писемність була створена у IX столітті, приблизно в 863 році. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на честь Костянтина, який прийняв чернецтво під ім’ям Кирила. Його старший брат Мефодій допомагав у цій справі. В результаті були створені дві абетки – глаголиця і кирилиця.
У середньовічній Європі слов'янська мова стала третьою після грецької та латинської, через яку поширювалося слово Боже. Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила і Мефодія та їх учнів підняла освіту і спільну культуру слов'янських народів на високий рівень, заклавши основи церковнослов'янської писемності та літератури.
Брати переклали слов'янською мовою Євангеліє, Апостол і Псалтир. За їх внесок у культуру Європи Папа Іван Павло II у 1980 році оголосив їх покровителями Європи. День пам'яті цих святих як День слов'янської писемності і культури почали святкувати в Болгарії ще в XIX столітті, а згодом ця традиція поширилася і в інші країни.
У наш час до цього дня присвячують уроки у школах, наукові форуми, фестивалі, виставки, книжкові ярмарки, поетичні читання, огляди художньої самодіяльності, концерти та інші культурні заходи.
З повагою,
Голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк