Біля могили, що у лісі на околиці села, представники духовенства відслужили молебень. А опісля у місцевому клубі відбувся концерт-реквієм.
Згадати про подвиг полеглих героїв прийшли перший заступник голови Чернівецької обласної ради Микола Гуйтор, заступник начальника Чернівецької ОВА Руслан Домніцак, голова Вижницької районної ради Михайло Андрюк, голова Чернівецької районної ради Микола Куцак, Берегометський селищний голова Сергій Боднарюк, в.о. начальника відділу забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування, соціально-економічного розвитку та гуманітарної сфери районної військової адміністрації Анна Андрюк, члени обласного та районного товариства політв’язнів та репресованих, родичі загиблих повстанців.
На території Лукавців діяв потужний визвольний рух. Тут була сформована сотня Української самооборонної армії під керівництвом учителя Василя Лугового. Повстанці ховалися у місцевих лісах. До одного з їхніх бункерів і привели енкаведистів так звані стрибки – місцеві, що подалися на службу до радянської влади. Ті спершу кричали, щоб вояки УПА здавалися, та встигли вийти лише двоє людей. Опісля нелюди кинули в бункер гранату.
???? «Тут загинув мій дід Ілля Друк, його дружина Анастасія та дядько Іван, йому на той час було лише 12 років. Хлопчик носив повстанцям їсти», – розповіла мешканка Лукавців Марія Ожимова.
???? Микола Москалюк, чиї рідні також загинули тоді від рук НКВС, встановив у лісі хреста. І хоч на ньому не було жодних написів, пам’ять про полеглих жила, люди носили до могили квіти і лампадки. Однак нині уперше біля місця останнього спочинку повстанців приклонили прапори та відслужили молебень.
Опісля Микола Гуйтор вручив родинам полеглих у російсько-українській війні захисників почесні відзнаки Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною». Нагород удостоїлися Аслан Багіров, Іван Іпатій, Станіслав Чернолюк, Іван Науменко, Микола Порфир’єв, Іван Петрик.