Протягом квітня-травня відбулася серія тематичних семінарів в рамках проєкту «Ефективна взаємодія органів публічного управління та інститутів громадянського суспільства як основа демократичної стійкості в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції: транскордонний досвід Україна – Румунія – Республіка Молдова», який реалізовується Чернівецьким регіональним центром підвищення кваліфікації за підтримки Фонду Ганса Зайделя в Україні.
Учасниками навчання стали посадові особи місцевого самоврядування та лідери громадських організацій Чернівецької області. Від Вижниччини участь у проекті взяли керуюча справами виконавчого апарату Вижницької районної ради Олена Чепух та начальниця відділу документообігу та інформаційно-організаційної діяльності Банилівської територіальної громади Тетяна Калинчук.
Навчання дало можливість представникам місцевих органів влади та інститутів громадянського суспільства поглибити свої знання щодо проблеми прозорості влади і механізмів взаємодії органів публічного управління й громадськості у прикордонні та їхньої важливості в умовах війни.
Крім того, відбувалися зустрічі представників органів влади та інститутів громадянського суспільства Чернівецької області з представниками органів влади та інститутів громадянського суспільства Сучавського повіту Румунії та муніципії Кишинів республіки Молдова.
Відтак, вчора 6 червня, у Чернівецькому регіональному центрі підвищення кваліфікації відбувся круглий стіл «Ефективна взаємодія органів публічного управління та інститутів громадянського суспільства: виклики, досвід, рішення», як підсумковий захід проекту.
Учасників круглого столу привітав директор Центру Микола Ярмистий, який розповів про результати проєкту, а також загалом про навчальний процес і заходи, спрямовані на розвиток комунікації та взаємодії між владою і громадськістю.
Про головні ознаки зрілості й ефективності демократичного суспільства – коли людина може впливати на діяльність органів влади, а влада, у свою чергу, знаходить підтримку з боку громадськості для реалізації низки речей – підкреслив в імпульсному виступі заступника директора Чернівецького РЦПК Сергій Гакман.
Про нові формати та інструментарій взаємодії у контексті нового Закону України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування розповів координатор Партнерства Українського Народного Дому в Чернівцях Ігор Баб’юк.
На сьогодні органи місцевого самоврядування реалізовують низку складних завдань, серед яких надання послуг мешканцям, створення комфортних умов для їх життя, допомога ЗСУ, вирішення питань мобілізації тощо – і все це в умовах браку як людських, так і матеріальних ресурсів. Важливою є активність та ініціативність мешканців громад, усвідомлення ними того, що окрім законодавчо визначених прав вони мають також і обов’язки. Великою проблемою, за словами учасників, є і те, що центральні органи влади доволі часто «не чують» місцеве самоврядування та не йдуть назустріч у вирішенні низки питань. Це призводить до ускладнення роботи на місцях та збільшення рівня недовіри з боку громадськості.
Комунікативні заходи, проведені в рамках проєкту, дозволили тісніше поспілкуватися один з одним та обговорити, як ті чи інші питання вирішуються у різних громадах. На думку представників громадських організацій, ці заходи також дали можливість краще зрозуміти особливості роботи органів місцевого самоврядування.
Під час засідання, Олена Чепух, зокрема, змогла поділитися досвідом роботи Вижницької районної ради після адміністративно-територіальної реформи та щодо пошуку нових інструментів й підходів до роботи районних рад. Крім того, розповіла про аспекти використання набутих знань під час реалізації Центром подібного проекту у 2018 році, що особливо важливо - демонструє його довгострокові результати.